Бастнезитът знае за какво мечтаеш

Бастнезитът е крехък редкоземен карбонатен минерал, който е сравнително труден за обработка и се използва рядко в бижутерията.

Бижутата с него се броят на пръсти

Изключително рядък и ценен ювелирен материал, желан от колекционерите

Един от най-полезните минерали в света – източник на редки земни метали, е и един от най-редките скъпоценни камъни в света. Бастнезитът е открит през първата половина на XIX век в Швеция, но оттогава участва активно в прогреса на човечеството. Колкото и да е полезен в промишлеността, още по-ценни са мистичните му свойства. Това е кристалът на мечтателите, откривателите и поетите. Той избистря ума, вдъхновява мисълта за полет и ни помага да начертаем сами своето бъдеще. Затова с радост го представяме в поредицата на „Труд“ „Тайните на камъните“.

 

Не са много осведомените любители на минералите, които са чували за извънредно редкия скъпоценен камък бастнезит. Роден в земните недра в цветовете на есента – от златистожълто, през оранжево и червено до кафяво, той е открит и описан за първи път през 1838 г. от шведския химик Вилхелм Хизингер. Кръстен е на мината Бастнес в Швеция, където е открит. По една случайност същата мина била собственост на самия Вилхелм Хизингер.

Камък на новото начало

Бастнезитът е камък на новото начало. Той ни помага да се откъснем от миналото, да загърбим старите травми и да се освободим от цялата тежест на грижите и тревогите, за да започнем начисто остатъка от живота си. Казват, че бастнезитът сбъдва мечти. Но това е само по себе си омаловажаване на мощното въздействие на този странен и загадъчен минерал. Той ни помага да осъзнаем за какво мечтаем и сами да начертаем пътя си към желаната цел.

Бастнезитът е рядък минерал от класа на карбонатите, който е един от основните източници на редки земни метали като церий, също лантан и итрий. Кристалите му са прозрачни или полупрозрачни със стъклен или маслен блясък. Доста са крехки, като твърдостта им е между 4 и 4,5 по 10-степенната скала на Моос. Обикновено са с еднакви стени, плосковидни, на понякога и с удължена форма и с размери до 20 см. Срещат се и в масивни зърнести форми. Бастнезитът се разтваря в силни киселини.

Използва се при видеозона

Типично за него е, че има силно изразен пиезоелектричен ефект - качеството, което се използва при видеозона. То е открито още през 1880 г. от братята физици Пиер и Жак Кюри, които установяват, че електрически заряд може да се акумулира в някои твърди материали, когато им се приложи механичен стрес. Пиезоелекричните материали позволяват преобразуването на механичната енергия в електрическата област и обратно. Те могат да бъдат използвани за създаване на различни сензори или задействащи механизми: приложен периодичен електрически сигнал може да доведе до генериране на ултразвукови вълни за изображения.

Другото му особено свойство е, че проявява катодолуминесценция: сияе в тъмночервено, когато се облъчи с бързи електрони. Това е същата форма на луминесценция, на принципа на която работят старите телевизори. Той също така променя леко цвета си и на изкуствена светлина червеникавите му нюанси стават по-тъмни, до кафяви.

Слабо радиоактивен

Бастнезитът е слабо радиоактивен, когато в състава му има торий. Той е разпространен в малки количества в много страни по света. Находища на бастнезит има в Афганистан, Бурунди, Замбия, Канада (в Квебек и Мон-Сен-Илер), Китай (Вътрешна Монголия), Мадагаскар, в планината Заги в Пакистан, в САЩ (Калифорния, окръг Сан Бернардино), Танзания, Турция (до Ескишехир) и, разбира се, в Швеция в мините Бастнес. Има неголеми находища и в Гърция и Унгария.

Кристалът е не само източник на редки земни метали. Както всички останали минерали, той има уникални свойства – химически състав, цвят, вибрации, които са високо ценени от езотериците и от литотерапевтите. Той се препоръчва като средство, което подпомага освобождаването от страхове, преодоляването на физически и психически травми. Насърчава промените и поставянето на ново начало. Лечебните му сили се проявяват при заболявания на вътрешните органи. Смята се, че облекчава чревни заболявания, запек, болки в мускулите, ставите и гърба и заболявания, свързани с кръвта и кръвоносните съдове.

Съкровище за билкотерапевта

Но едно от най-важните му лечебни въздействия е като помощник при билкотерапията. Той не само че усилва въздействието на лечебните растения, но и дава възможност на лечителите да овладеят и разгадават по-добре тайните свойства на природните цярове.

Като лечебен минерал трябва да се ползва предпазливо. В никакъв случай да не се стрива на прах и да не се потапя във вода, която после да се пие. Всички тези методи могат да бъдат вредни и дори опасни. Литотерапията не е заместител на медицинското лечение. Тя трябва единствено да го допълва с цел облекчаване на симптомите и подпомагане на оздравителните процеси.

Кристал за големите мечтатели

Задължителен заземяващ кристал е за големите мечтатели, за хората, които по цял ден се реят в облаците. Бастнезитът им действа отрезвяващо - тоест, връща мислите им към реалността, без да ги обездушава и без да спира полета на мисълта им. Той е добър опорен камък за решителните действени хора и за мислителите, тъй като не им позволява да се отклоняват от практичните неща и да действат неразумно. Избистря главата. С негова помощ мислим по-ясно, като в същото време подхранва способността ни за творческо мислене и оригинални идеи. Дарява ни с физическо и душевно равновесие, заземява, балансира Коренната чакра и пробужда енергията кундалини. Подобрява инстинктите за оцеляване и самосъхранение.

Силно мистичен

Той е силно мистичен камък, особено когато е с кехлибарен цвят. Златистите бастнезити са много рядкосрещани. Те са носители на древна информация не само за отдавна изчезнали цивилизации, но и за прастарата история на Майката Земя. Червеникавите въздействат силно на Коренната чакра. Те канализират енергиите и ни дават по-отворен достъп до земната енергия.

 

Скъпоценният камък: шлифован, прозрачен и твърд

Минералите са 4800 вида, но само 150 са ювелирен материал

По данни на Международната минералогична асоциация в света има над 4800 вида известни до този момент минерали. Приблизително 150 от тях отговарят на условията за скъпоценни камъни и образуват кристали с достатъчна големина, за да бъдат шлифовани.

Скъпоценни камъни се наричат шлифованите образци от кристали на естествени видове минерали, които отговарят на следните критерии:

Прозрачност. Основно качество на скъпоценните камъни е да са чисти от включения и кристалнопрозрачни. Излючение правят разновидностите от групата на халцедона, който е полупрозрачен или някои естествено непрозрачни минерали, примерно черният турмалин, известен още като шерл.

Скъпоценният камък трябва да притежава и определена трайност. Въпреки че някои колекционери мислят различно, камъни с твърдост под 3 по скалата на Моос обикновено не се включват в тази категория. Неприемлива е и другата крайност — когато са водоразтворими.

 

Правят електроди, лазери и свръхпроводници

Източник е на редки земни метали

Бастнезитът представлява цериев флуорид карбонат, CeCO3 (OH, F), тоест, основните елементи, от които е съставен са въглерод (C), кислород (O), флуор (F) и церий (Ce), установил неговият откривател, шведският химик Вилхелм Хизингер. Церият може да е заместен от лантан, итрий и торий. Когато не е с ювелирна стойност, бастнезитът се използва за промишлен добив на важни редкоземни метали. Той е ценен най-вече за извличане на церий. Но да видим кой метал за какво се използва.

Церий е мек, сребристо-бял метал, който може да се реже с нож. При излагане на въздух омеква още повече. Церият няма биологична роля и не е много токсичен. Цериевият оксид се използва за полиране на стъкло, церият служи и като добавка за производство на на бяла LED светлина.

Редкият метал лантан се използва в производството на батерии за хибридните автомобили, а също и при запалителните свещи. Намира приложение и в металургията, например като съставна част на чугуна. Катализаторите на фракции от петрол и бензин също съдържат лантан. Кобалт-лантановата сплав (LaCo5) се използва като магнитен материал, от сплавта му с титан се произвеждат медицински инструменти, които са устойчиви на корозия и лесно се стерилизират. Лантановият оксид се използва в производството на стъкла с висока устойчивост, които същевременно са с нисък коефициент на пречупване на светлината и се използват за направата на камери, лещи за телескопи и стъкла за очила. Замества отровните оловни съединения в производството на кристал и порцеланови покрития. Използва се за направата на нажежаеми електроди за електронни лампи.

Итрий е химичен елемент със символ Y, но в природата почти винаги се намира под формата на химическо съединение. Най-голямата полза от итрия е в правенето на червените фосфори, които се използват в мониторите и в светодиодите. От него се произвеждат електроди, електролити, електрически филтри, лазери и свръхпроводници. Елементът се използва и в медицината - смесва се с други материали, за да засили техните свойства. Той е безвреден, но излагането на елемента при обработката му може да доведе до белодробни заболявания при хората.

Торият е слаборадиоактивен сребристобял метал. Наречен е на името на бога на гръмотевиците в скандинавската митология – Тор. Бил е успешно използван като алтернативно на урана ядрено гориво между 1964 и 1969 година в САЩ. Водата разяжда тория, а повечето от познатите киселини не го разяждат.

 

Златистите са най-редки

Крехък и ронлив, но рядко красив

Въпросът е, че макар и бастнезитът като материал да се среща на много места по света, кристалите с ювелирно качество са изключително редки. Фасетирани образци от бастнезит са много малко на брой, като най-рядко срещани са прозрачните светложълти кристали. Висококачествените минерали, подходящи за ювелирна обработка, се добиват предимно в Пакистан и Афганистан.

Бастнезитът е крехък и ронлив - може да бъде разтрошен с голи ръце. Бижутата с този минерал трябва да бъдат пазени от удари и издраскване. Той е търсен и високо ценен като рядък материал за музейни експонати и частни минерални колекции.

 

Вкарва Рибите в реалността

Мехлем за душата на Телеца

Подходящ талисман е за представителите на Телец и Риби. Земната енергия на бастнезита кореспондира с тази на Телеца и му помага да се почувства добре в собствената си кожа, дори, така да се каже, в стихията си. Заземяващото му действие е много благоприятно и за мечтателните Риби. Той ги настройва действено, като ги изкарва от унеса им и насочва тяхната иначе реещата се тяхна енергия към реалните начини и възможности за осъществяване на част от мечтите им.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле