Бащи, лишени от родителски права, се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата

Съдебната палата в София

Бащи, лишени от родителски права, се събраха на протест пред Съдебната палата, информира БНР.

Протестиращите бащи настояха да се въведе системата на споделеното родителство. Внесен е законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, с който да се въведат тези текстове, но се отлага разглеждането му в Народното събрание.

Във ВКС е образувано тълкувателно дело и съдът трябва да се произнесе, дали при сегашния текст на закона е възможно да се разпорежда споделено родителство. В някои съдилища това решение се допуска при споразумение между родителите.

Протестиращите бащи настояват, при развод детето да прекарва еднакво време и при двамата родители. Ето какво заявиха някои от протестиращите:

Нашият апел днес е споделеното родителство, възможност за децата, които са попаднали в конфликтна среда между родителите си, да имат достъп и двамата родители, независимо какви са техните лични взаимоотношения. Съдът не решава личностни проблеми, а да мисли от  гледна точка на детето.

Когато има напрежение между двамата родители, в този момент, давайки правото на единия  родител, другият е ощетен. И много често в тази ситуация се използвани като оръжие децата. Ако се дадат равни права, то ще бъде и с единия и с другия. Във времето нещата между двамата родители ще охладнеят, ще се нормализират, и така детето ще бъде и на двамата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България