Бдение в София в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Бдение в София ще има тази вечер на площад "Света Неделя" в памет на жестоко убитата журналистка Виктория Маринова.

Разследването на тежкото престъпление, извършено в Русе, продължава. Продължават огледите, разпитите и претърсванията. В помощ на местната полиция са изпратени служители от София.

30-годишната телевизионна водеща е убита по особено жесток начин, като преди това е изнасилена. Тялото е открито на брега на Дунав.

Убийството има и международен отзвук, отразено е от Би Би Си.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер писа в "туитър, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер и подчертава, че това е много притеснително че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

Международния комитет за защита на журналистите призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството.

Организацията "Репортери без граници" също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху "този ужасяващ акт".

Комитетът за защита на журналистите призова българските власти да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието. Оттам припомнят, че през изминалата година вече са убити двама журналисти заради работата им – малтийска разследваща журналистка Дафне Галиция, която беше убита през октомври 2017 година от експлозия в колата й, както и словашкият разследващ журналист Ян Куциак, застрелян през февруари.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призовава за разследване на убийството на журналистката Виктория Маринова в България, обяви представителят на ОССЕ по свободата на медиите Арлем Дезир.

"Шокиран съм от ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България", пише в изявлението на Дезир, разпространено от пресслужбата на ОССЕ. „Ще следя внимателно започналото разследване. Настоятелно призовавам властите бързо да открият и привлекат под отговорност виновните и да определят дали нападението е свързано с работата й".

Полицията обяви, че работи по всички възможни версии – и свързани с работата на жертвата, и с личния ѝ живот.

Тепърва ще се изяснява дали Маринова е станала случайна жертва или е била следена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България