Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Бебета най-честите пациенти с хернии

В Бургас бебета, и то предимно от силния пол, са най-честите пациенти с хернии в Детския сектор към Първа хирургия на УМБАЛ Бургас. По дучите на д- р Георги Мигаров, началник на отделението, бебетата от мъжки пол са предразположени към развитие на хернии и други заболявания, налагащи хирургично лечение, 5 до 7 пъти по-често в сравнение с момичетата.

Например малкият Златомир, който е едва на 25 дни е бил сред скорошните пациенти в отделението. Той успешно е опериран от пилорна стеноза – диагноза, която се поставя веднъж на 500 новородени. При пилорната стеноза настъпва задебеляване на мускулатурата, което смущава нормалната работа на стомаха. „Симптомите се развиха класически, както казват лекарите – по учебник“, разказа майката на бебето Валентина Донева.
dr_migarov1

„Най-характерният е, че детето започва да повръща на фонтан, почти след всяко хранене, значително отслабва. Добре е родителите да се обърнат за консултация към хирург, ако децата им имат такива симптоми, защото ако операцията се отложи, има риск за живота“, обяснява д-р Мигаров. Д-р Мигаров е един от малкото детски хирурзи в Бургас с 34 години стаж.

В деня на операцията на Златомир, в отделението постъпва и друго бебе – 6-месечният Мелих. При него диагнозата е инвагинация – т.нар. преплитане на червата. Рискът за бебето е остра чревна непроходимост, която може да бъде фатална. Инвагинацията заема второ място сред острите хирургични заболявания сред децата до 14 години, след апендицита. Най-често се среща в първите 2 години и е със симптоми повръщане, липса на изхождане и болка с пристъпен характер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.