Безплатни лекарства за болни от COVID-19

Столична община първа откри COVID зони в поликлиники и общински болници.

Пращат в болница при падане на кислорода в кръвта под 85

Центровете за амбулаторно лечение дават и пулсоксиметри

Има допълнителни 25 млн. лв. за лекарства

Безплатни са вече лекарствата за болни от COVID, които се лекуват в домашни условия. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща три групи медикаменти - антибиотици, кортикостероиди и лекарства, които влияят на кръвосъсирването. Посочено е обаче, че лекарствата срещу този вирус ще са без пари само по време на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. 

В бр. 75 на Държавен вестник вече излезе решение на НЗОК за включване и на болните от COVID-19 в списъка със заболявания, за които касата плаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. 

Всички болни на домашно лечение с COVID-19 ще получават и пулсов оксиметър, за да могат да мерят нивото на кислород в кръвта.

Амбулаторното лечение на по-леките случаи на коронавирус ще се осъществява само в специално разкритите COVID-зони на поликлиники и медицински центрове, които към момента са само 50 на територията на цялата страна. По разчети на здравното министерство те трябва да са 150.

Процедурата, одобрена от Надзорния съвет на НЗОК, предвижда лекарите-специалисти от медицинските центрове в извънболничната помощ да извършват до 2 прегледа на пациентите. Това ще става в период от 10 календарни дни от датата на доказване на заболяването.

При необходимост и по преценка на лекуващия лекар на пациентите ще се назначават образни и лабораторни изследвания, които ще са безплатни. Също по преценка на лекаря ще могат да се назначават и различни медикаменти.

Всички новоразкрити COVID зони могат да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, включваща подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ и др. Вече започна изпращането на пулсоксиметри към всички COVID центрове. Всеки ще получи между 30 и 40 пулсоксиметъра, които ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно. Болните сами ще си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, ще бъдат хоспитализирани. Според медици, към които „Труд” се обърна за мнение критичната сатурация, която налага влизане в болница е под 85.

За първи път НЗОК финансира лечението на остро заболяване, съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Досега касата плащаше само домашно лечение на хронични заболявания. Преди дни бяха отпуснати 25 млн. лв. допълнително на НЗОК за лекарства, като голяма част от тях ще се използват за лечение на болни от COVID. Очаква се до седмица-две да настъпи пикът на четвъртата вълна на заболяването.

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист: Вирусна пневмония не се лекува с антибиотици

Амбулаторно лечение при COVID-19 е напълно възможно, аз самият в повечето случаи така лекувам пациентите си. Важно условие е през цялото време да се следи общото състояние на балния и как функционира белия дроб. Критерий за функционирането на белия дроб е съдържанието на кислород в кръвта, което се установява със специален уред - пулсов оксиметър. Когато се появи дихателна недостатъчност, а това става при спадане на сатурацията под 90 обикновено пациентите се насочват към болнично заведение. Дихателна недостатъчност възниква, не защото се развива пневмония.

COVID-ът е вирус, който засяга белия дроб. На 8-10 ден от началото на заболяването при снимка най-често се вижда наличие на вирусна пневмония. Тя не е усложнение, а е част от болестта и не се лекува с антибиотици.

Чакаме ЕМА за трета доза ваксина

От трета игла имат нужда хора от рискови групи

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза. Около това мнение се обединиха членовете на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. ЕМА също излезе със становище, че не бива да се бърза с поставянето на бустерна доза, но даде зелена светлина на държавите-членки сами да вземат решение дали да я разрешат. Според европейския лекарствен регулатор от трета игла имат нужда хора от рисковите групи, такива с компрометиран имунитет, както и работещите на първа линия.

Кацаров плаши нарушители на мерки със затвор

Поликлиниките нямат указания

Нито един болен от COVID-19 до вчера не бе получил безплатни лекарства, установи проверка на „Труд”. Причината е, че центровете все още нямат конкретни указания как да работят. Промяната в списъка за безплатни лекарства е едва от петък, оправдаха се медици.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че който се разболее от COVID-19, трябва да се обърне към най-близката COVID зона. „При необходимост лекарят ще изпише лекарства, пациентът отива в аптеката и си ги взима безплатно”, уточни той. Проверка в произволни такива зони в страната обаче показа, че системата засега не сработва, така както я представя Кацаров, тъй като към момента в повечето ДКЦ-та с COVID сектор се правят само бързи антигенни тестове и то след като пациентите са се сдобили с направления от личните си лекари, а след изследването отново са препращани към джипитата, които ги консултират по телефона. Безплатни лекарства (антибиотици, антикоагуланти и кортикостероиди) все още не са изписвани.

Има и разминаване между думите на Кацаров, че в поликлиниките ще се обслужват и здравнонеосигурени. Становището на НЗОК е категорично, че в тези зони ще се обслужват само болни, които плащат осигуровките си за здраве.

Наказателният кодекс бе променен миналата година и предвижда до 5 години затвор за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това припомни здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Нова тв, като уточни, че не би искал да се стига до такива наказания и затова разчита на съзнанието на хората. По думите му, ако мерките не се спазват, това ще доведе до онлайн обучение на учениците. „Вероятно трябва да заведем хората, които не спазват ограниченията, в някое интензивно отделение, за да видят какво причиняват на други българи, които берат душа”, предложи Кацаров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения