Безплатни чадъри на морето и това лято

И през това лято на морето ще има безплатни чадъри и шезлонги. Практиката от миналата година е показала, че добра и работеща, затова към момента се подготвят промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се намалят концесионните и наемните възнаграждения, които държавата събира от временните стопани на плажовете срещу намаляване на цените на плажните пособи или предлагането им без пари. Това обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Бизнесът по морето вече се подготвя за старта на сезона от 1 май, спазвайки издадените правила за безопасност от Министерството на туризма, обясни още Николова.

В най-кратки срокове се очаква здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон, обясни още Николова. Очаква се Европейската комисия да приеме единно решение по отношение на дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците. Николова допълни, че и през тази година ще се разчита основно на български туристи.

Проверка на Министерство на туризма е установила, че на плажа в „Смокиня“ към момента няма тежка техника на ивицата, но има следи от такава, която е извършвала подготовка за летния сезон. „Има одобрена схема от 2018 г., но към настоящия момент няма заявени промени в схемата. Ще бъда безкомпромисна, както досега“, бе категорична Николова, обещавайки да опази плажът на „Смокиня“.

Вицепремиерът поздрави новите народни представители и им пожела надписът, който е над сградата „Съединението прави силата“, да ги обединява за важните решения. Тя намекна и че е готова да работи като експерт в бъдещ кабинет. „Дългогодишен експерт юрист съм в държавната администрация. Все още не съм станала член на нито една политическа партия. Като вицепремиер аз бях експертно назначение“, обясни Николова пред bTV. Но добави, че на този етап не са водени разговори с нея за участие в кабинет, като е дала ясната заявка, че може да бъде полезна като експерт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика