Безработицата във Варна се стопи до 1,9%

Рекордно ниско равнище на безработица отчете Регионалната служба по заетостта във Варна за май. В града незаетите са били едва 1,9% от трудоспособното население, а в целия регион - 3% или 6652 души. За месец броят им е намалял със 775 човека.

Нивото на безработицата спада от февруари насам, уточниха от РСЗ. През май в бюрата по труда в областта са били обявени 1729 работни места, като 1001 от тях са били в туризма, а останалите - в търговията, строителството, преработващата промишленост. За всяка от позициите са се конкурирали средно по двама души.

1352 са започнали работа, като над 95% са се реализирали на първичния трудов пазар. В заетост са били включени още 196 младежи до 29 г., 52 клиенти на държавната трудова борса с регистрация над 1 г. и 246 безработни над 50 г. За подкрепа на тези уязвими групи от 1 юли РСЗ ще предлага 3 нови услуги - "Консултация и менторство след започване на работа", "Мобилно бюро по труда" и "Семеен трудов консултант".

Ще бъдат въведени и 7 пакета стандартизирани услуги. Чрез тях ще се подпомогне устройването на работа и на хора без образование, с трайни увреждания, на самотни родители с малки деца и на излизащи от затворите.

Коментари

Задължително поле