На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Безработицата в България падна до 5,9%

Снимка: Архив

Безработицата в България падна до 5,9%, показват данни на европейската статистика. Според Евростат месечното изменение е 0,1%, но на годишна база нивото на безработицата у нас пада от 7,8% през юни 2016 г. до 5,9% през юни 2017 г. (-1,9%). Това е най-ниското ниво на безработица в страната от февруари 2009 година, когато процентът също е бил 5,9%.

Показателят ни е по-добър от средния за Европейския съюз и затова се нареждаме на 11-то място сред страните-членки. Най-ниска е безработица в Чехия – 2,9%, Германия – 3,8% и Малта – 4,1%, докато най-високо е нивото на беработни в Испания – 17,1% и Гърция – 21,7%.

През юни безработицата в целия Европейски съюз стигна 7,7%, като за втори пореден месец се задържа на най-ниското ниво от декември 2008 година.

Общо 18,7 милиона европейци в ЕС са били без работа през юни 2017 година, като спрямо май безработните са се понижили със 183 хиляди. На годишна база броят им е спаднал с 2,4 милиона.

Според европейската статистика през юни тази година общо 3,7 милиона младежи под 25 години или 16,7% са били без работа в ЕС. Въпреки това младежката безработица спада с цели 586 хиляди души спрямо година по-рано, когато безработица сред младите в Европейския съюз е била 18,8%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И какви работи се хмм откриха? Сезонни:))) Знае се, че от май до септември изчисляването на безработицата в България е нереално, защото е сезона по морето и отпуските..Говорихме с работещи в няколко хотела по морето – казаха, че работят от май до септември..Останалото време си седят в къщи, или ако изпадне нещо, но не било сигурно..Така че останалите месеци им било изключително трудно, особено на семейните.. а и сега получавали, както ни признаха, хора на по 40 год и със стаж 15-20 г, 480 лв чисти на месец:((( Геноцид и унищожаване на Българите..Това състояние на народа съобщено ли е на интер организации за човешки права и борба срещу бедността? Това трябва да го направи празидента, журналисти, българските организации за правата на човека..нали имаме такива??

  2. Безработицата може да е паднала,но заплащането не е станало.И то си е паднало.На 460 лева.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.