Безработицата за февруари е 5,8%

Равнището на регистрираната безработица в страната през февруари е 5,8% и се запазва на месечна база, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта (АЗ). Броят на регистрираните безработни в края на месеца е общо 165 585, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 255 души, коментират от ведомството. 

През февруари 12 484 са безработните, започнали работа със съдействието на АЗ. Те са с 1141 повече спрямо предходния месец. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 15,8% и в  търговията - 14,6%.

През февруари се регистрираха нови 19 910 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава 25% намаление в сравнение с януари. 

В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (23,4%), търговията (13,0%), хотелиерството и ресторантьорството (12,6%), държавното управление (11,7%), следват селското, горското и рибното стопанство (7%), административните и спомагателните дейности (6,8%). Най-търсените от бизнеса професии през предходния месец са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; водачи на моторни превозни средства и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика