Безсмислената среща на Н4

Срещата в Париж - за всекиго по нещо. Снимка: АФП

Москва и Киев не бързат да решат кризата в Украйна

Цел на Путин е да преобърне настроенията на украинците

Защо бе нужно на „Нормандската четворка“ (Н4) да се среща в Париж? И преди нея бе ясно, че диаметрално противоположните позиции на Украйна и Русия изключват възможността за постигане на дипломатически пробив. А останалите два участника във формата - Франция и Германия, са безпомощни да променят ситуацията: те нито имат силата да принудят Москва да направи значителни отстъпки, нито имат желанието да изискват от Киев буквално да изпълнява Минската мирна инициатива.

Всъщност до голяма степен проблемът е точно в самата инициатива. Вместо да даде някакъв изход от кризисната ситуация, тя единствено доведе до локализирането на конфликта. И без да си го признават, Москва и Киев са удоволетворени от тази ситуация. И отдавна са се концентрирали да търсят дивиденти от украинската криза, не като изпълняват, а като заобикалят съглашението. Украйна смята че е постигнала възможните позитиви от участието си в Минския формат, след като е съумяла с негова помощ да локализира разпространението на сепаратизма в югоизточните си райони. Сега тя се е концентрирала в намерението си да задуши двете сепаратиски формирования - ЛНР и ДНР. А това няма как да се случи, ако Киев реализира точки 4 и 11 от споразумението, които изискват предоставянето на пълна вътрешна автономия за Донецк и Луганск.

От друга страна, за Кремъл е важно да държи Украйна под постоянно напрежение. Това не просто изхабява силите на страната, но в дългосрочен план поставя под въпрос самото u съществуване. И за Путин е добре дошъл всеки повод, който води до ескалация на вътрешните противоречия в Украйна. В подписаното комюнике се препотвърждават ключовите положения от Минск, което означава, че конфликтът е обречен да тлее в дългосрочен аспект. Което идеално съвпада с охотата на руския президент да чертае дългосрочни стратегии. Неговата голяма цел не е да завземе Украйна, а да преобърне настроенията на самите украинци. И в този си подход той печели малките си победи. Все повече украинци отказват да разглеждат Русия като враг...

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле