Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Бенямин Нетаняху се е самоизолирал след контакт с болен от COVID-19

Плеймейтки стават доброволци в борбата срещу коронавируса Жанета Осипова и Михаела Тодорова решиха да помагат срещу епидемията

Водач загина при катастрофа между два тира на магистрала „Хемус“

МВР отложи предвиденото за утре тестване на сирените

Без запечатване за бакшиши в касата Следят кой ще отвърже новия софтуер от фискалното си устройство

Предстои прецизиране на текстовете, които дават възможност на данъчните да запечатват търговски обекти.

Започват разговори с бизнеса

Ресторанти и заведения няма да може да бъдат запечатвани за малки отклонения между отчетения оборот на касовия апарат и наличните пари в касата. Тази промяна в нормативните документи може да бъде направена, за да бъдат дадени гаранции на ресторантьорите, че ако съвестно изпълняват задълженията си, обектите им няма да бъдат запечатвани, научи „Труд“.

В момента за неиздаване на касова бележка търговският обект може да бъде запечатан за срок до 30 дни. Тази санкция беше въведена заради най-посещаваните заведения, които не биха се стреснали от нито една глоба, ако правят 50-100 хил. лв. оборот само в петък вечер. Някои от ресторантьорите, които бяха на протест пред парламента, обаче обясняват, че ако данъчни намерят суми от бакшиши в касата може да ги запечатат. Реално такива случаи няма, никой не запечатва търговски обект за малки разминавания в сумите, коментираха за „Труд“ данъчни. Но ако на касовия апарат са отчетени 1000 лв., а наличните пари в касата са 3000 лв. очевидно не става въпрос за бакшиши, а за укриване на оборот.

На среща между министъра на финансите Владислав Горанов и ресторантьори във вторник беше договорено срокът за изпълнение на изискванията за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да бъде удължен с шест месеца до края на юли. Тази промяна в Наредба Н-18 за отчитане на оборота до дни трябва официално да бъде направена. След това ще започнат срещи с представители на бизнеса, на които ще бъдат обсъдени представените от търговците проблеми. Възможно е някои основания за запечатване на търговски обекти за незначителни пропуски в документацията да отпаднат.

Отлагането на Наредбата Н-18 обаче ще постави в неравностойно положение хилядите търговци, които вече са сменили касовите апарати и софтуера си, спрямо тези, които чакаха до последния момент и излизайки на протест си осигуриха още шест месеца. Но от НАП ще следят дали някой, който вече има нов и регистриран софтуер за управление на продажбите, няма да го отвърже от касовия апарат. Тези търговци ще бъдат считани за рискови, тъй като да имаш от новия и одобрен от НАП софтуер и да не го ползваш показва, че вероятно се прави опит за укриване на оборот.

 

Одобрени са над 740 продукта

90% от търговците работят по правилата

Над 740 софтуера за управление на продажбите в търговските обекти вече са одобрени и регистрирани в Националната агенция за приходи. 90% от търговците в страната вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18 като подават данни в НАП на всеки 5 минути, а софтуерът за продажбите им подава данни за всяка сделка към касовия апарат. Представители на туристическия бранш срещаха най-големи трудности с новите правила, тъй като работят с много различни системи за резервации, като софтуерът им е разработен от чуждестранни компании. Но и на този проблем вече е намерено решение. Те могат да добавят модул към използвания досега софтуер като няколко от големите туроператори вече са го направили.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.