Без машини на местните избори (обзор)

Даниела Дариткова Снимка: Денислав Стойчев

ДПС искат и машинно преброяване

Няма да има машинно гласуване на местните избори. Това решиха на второ четене депутатите. Ден преди окончателното приемане на закона, в правна комисия бе решено на парламентарните избори да се гласува с устройства. Преди това предложението на ГЕРБ бе машини да има само на президентски и евроизбори.

Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, това заяви от парламентарната трибуна шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обясни, че след местните избори ще направят всичко възможно за ново отваряне на Изборния кодекс и решаване на проблемите.

Дариткова настоя за честна игра на предстоящите избори.

“Ваша основна цел е служебна победа”, заяви Драгомир Стойнев от БСП. “Вие в момента преразпределяте властта”, обвини той. Стойнев бе категоричен, че машинното гласуване е необходимо на страната. Срамно, по мнението му, било да се гледат чувалите по изборите и затова трябвало да се чуе гласът на суверена.

От ДПС настояха за промени в Изборния кодекс още след вота наесен, за да се въведе машинно гласуване и на местните избори, както и занапред да има машинно преброяване на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има вот с такива.

Коментари

Задължително поле