Без налози при инвестиции в общини с висока безработица

Ще продължи да действа данъчно облекчение за инвестиции в общини с висока безработица.

Преотстъпват корпоративния данък до 2027 г.

Чакат одобрение от Брюксел

Данък печалба няма да плащат фирми, които правят инвестиции в общини с безработица с 25% по-висока от средната за страната. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Такава схема за данъчно облекчение действаше и до края на 2021 г. Но с новия програмен период на парите от ЕС условията за ползване на данъчни облекчения са променени и е необходимо ново одобрение на схемата от Европейската комисия. България вече е подала необходимите документи в Брюксел. Новата възможност за преотстъпване на корпоративния данък ще важи само за малки и средни предприятия, до 2027 г.

Новите текстове в закона предвиждат, че инвестицията трябва да бъде направена в срок от 3 години след получаване на необходимите документи от Българската агенция за инвестиции. Освен това дейността, за която е ползвано данъчното облекчение, ще трябва да продължи да бъде извършвана поне три годни след ползването є. Досега изискването беше дейността да продължи поне 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции