Без пробив за Брекзит в Брюксел (обзор)

Мей допуска удължаване на преходния период

Със сделка или без, играта свършва на 29 март, обяви премиерът на Люксембург

На посветения на Брекзит Европейски съвет в сряда вечерта в Брюксел не бе постигнат пробив по сделка между Великобритания и ЕС за напускането на общността, съобщиха информационните агенции.

Но британската премиерка Тереза Мей призна, че е възможно удължаването на преходния период след 29 март 2019 г., когато Обединеното кралство официално се отцепва от ЕС. Според първоначалния план т.нар. преходен период трябваше да продължи до края на 2020 г. В него европейците, пристигащи на Острова, и британците в ЕС ще се радват на същата свобода на придвижване. Великобритания ще бъде част от съществуващите търговски споразумения, но ще може да води преговори за сключване на нови и все още ще е в митническия съюз на ЕС.

Според Мей, ако до 2020 г. не бъде решен статутът на ирландската граница, този период може да бъде удължен “с няколко месеца”. И Лондон, и Брюксел не искат въвеждане на “твърда граница” между Северна Ирландия и Ейре заради напускането на Великобритания, но за момента не могат да се договорят как може да стане това.

По-късно говорителка на Тереза Мей уточни, че Лондон разглежда и други варианти, освен удължаване на преходния период. Но не даде подробности за другите възможности. Високопоставен британски източник пък настоя, че това е само идея, която Обединеното кралство не би искало да прилага.

От Елисейския дворец коментираха, че удължаването на преходния период е възможно, но то ще дойде с определени условия. Белгийският премиер Шарл Мишел посочи, че топката е в полето на Великобритания. А колегата му от Люксембург Ксавие Бетел настоя, че 29 март догодина “играта свършва за Лондон”, независимо дали ще бъде постигната сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа