Без строежи до зелените плажове

На разстояние от 500 метра зад природосъобразните плажове строителството ще бъде изцяло забранено.

Приети са промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Министърът на туризма одобрява бараки и сергии

Строежите до брега на зелените плажове, които са за природосъобразен туризъм, ще бъдат изцяло забранени, независимо дали вече има влезли в сила общи или устройствени планове. Това предвиждат приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предстои да бъдат гласувани и на второ четене. Сред плажовете за природосъобразен туризъм са “Иракли”, “Кара дере” и “Корал”, зад които изграждане на туристически обекти или други сгради ще бъде напълно невъзможно. Разстоянието, зад което строителните дейности зад тези плажове ще бъде забранено, е 500 метра.

Законопроектът е внесен от Кирил Петков (ППДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов (ППДБ) и Делян Пеевски (ДПС).
С промените в ЗУЧК завишават и санкциите за незаконно поставяне на преместваеми съоръжения, като изграждане на временни заведения или поставяне на сергии на плажовете и прилежащата им акватория.

Вместо строителният министър вече министърът на туризма ще одобрява схемите за поставяне на бараки и сергии край плажовете, след което на тяхна база главните архитекти ще могат да издават съответните разрешения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм