Белият Дом е блокирал резолюцията за „арменския геноцид“ в Сената

Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм блокира по молба на Белия Дом е блокирал гласуването в Сената на резолюция за признаване на арменския геноцид в Турция от 1915 година, предава „Анадолската агенция“.

След срещата между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган на 13 ноември във Вашингтон, Белият дом е започнал да предприема конкретни мерки за блокиране на гласуването на документа в Сената.

Високопоставен представител на администрацията на Тръмп е съобщил на Линдзи Греъм, че сенаторът-демократ Боб Менендес ще внесе резолюция за т.нар. „арменски геноцид“ за гласуване в Сената. „Служител от Белия дом ме помоли да се обявя против резолюцията и аз се съгласих. Единствената причина да направя това беше, защото президентът Ердоган все още беше във Вашингтон. Времето беше много неподходящо. Искам да спася отношенията между Турция и САЩ, ако е възможно“, обяснява Греъм.

В същото време сенаторът заяви, че повече няма да се намесва в ситуацията, ако резолюцията отново бъде поставена на гласуване.

Затова този път Белият Дом поиска от сенатора-републиканец Дейвид Пардю да блокира опита на Менендес да внесе резолюцията за гласуване в четвъртък.

„Сенаторът се е обявил против гласуването на резолюцията заради опасения, че тя може да постави под заплаха продължаващите чувствителни преговори с Турция и други съюзници в региона“, заяви говорителят на Дейвид Пардю.

Коментари

Задължително поле