Белият дом извика китайския посланик за порицание относно реакцията на Тайван

Посланикът на Китай в САЩ Чин Ган беше извикан в Белия дом във връзка със ситуацията около Тайван. Това съобщи в петък вестник The Washington Post, позовавайки се на изявление на координатора по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби.

„След действията на Китай, предприети през нощта, ние извикахме посланик Чин Ган в Белия дом, за да протестираме срещу провокативните действия на Китай. Ние осъждаме военните действия на Китай, които са безотговорни и противоречат на нашите дългогодишни цели за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток“, - се казва в изявлението.

"Отново сигнализирахме това, което казахме насаме на най-високо ниво, както и открито: нищо не се е променило в нашата политика за един Китай. Също така сигнализирахме, че САЩ са готови за всичко, което Пекин реши да направи. Ние не търсим и не искаме криза. В същото време ние няма да позволим действията ни във водите и небето на западния Пасифик, в съответствие с международното право, да бъдат възпрепятствани, както сме правили от десетилетия: подкрепяйки Тайван и защитавайки свободен и отворен Индо-Тихия океан.“, цитира вестникът думите на Кърби. На посланика също беше дадено да разбере, че Белият дом иска да поддържа всички комуникационни линии.

Демонстрацията на сила от страна на Китай срещу Тайван в четвъртък включваше изстрелване на ракети в морето и заплаха за териториалните води на острова. Тайван каза, че Китай е изстрелял 11 балистични ракети във водите край североизточните и югозападните си брегове, а японски официални лица казаха, че пет китайски ракети са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.

Военните действия на Китай в четвъртък повишиха напрежението в Тайванския проток до най-високото ниво от десетилетия, пораждайки опасения за опасна грешка в изчисленията в една от най-напрегнатите геополитически точки в света. Пекин открито изрази гнева си от посещението на Пелоси в Тайван, който смята за част от своята територия, очакваща обединение, а отношенията между САЩ и Китай вече бяха обтегнати поради спорове относно търговията, човешките права и други въпроси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка