Белият дом обвини Северна Корея, че тайно изпраща артилерийски снаряди на Русия

Белият дом обвини днес Северна Корея, че тайно изпраща "значителен брой" артилерийски снаряди на Русия, подкрепяйки нейното нахлуване в Украйна, съобщава Асошиейтед прес. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон смята, че КНДР "се опитва да направи така, че да изглежда, че (снаряди)те се изпращат в страни от Близкия Изток или Северна Африка", визирайки произведените в Северна Корея боеприпаси. Той отказа да предостави конкретни данни за количествата, които биват изпращани в подкрепа на руските сили.

Северна Корея "тайно доставя" боеприпаси на Русия, но ние "все още наблюдаваме тези действия, за да определим дали доставките действително са получени", заяви Кърби. Вашингтон не уточни методите на транспортиране, нито дали САЩ или други държави ще опитат да спрат тези доставки.

Белият дом разкри новите сведения близо два месеца, след като заяви, че служители на американското разузнаване са установили, че руското министерство на отбраната е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея за продължаващата война в Украйна.

"Не вярваме, че те са в такова количество, че да променят развоя на войната или осезаемо да променят динамиката на изток или на юг", където се водят едни от най-тежките сражения в Украйна, заяви Кърби, омаловажавайки значението на севернокорейските доставки.

Констатацията идва, след като през август администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че руските военни са получили доставка на стотици дронове, произведени в Иран, които да използват на бойното поле в Украйна. Администрацията на Байдън заяви, че Иран също така е изпратил военен персонал в анексирания от Москва Кримски полуостров, за да предостави техническа помощ на руснаците при експлоатацията на безпилотните летателни апарати. Ирански официални лица отричат да са предоставяли безпилотни апарати или друг вид подкрепа на Русия.

Пхенян от своя страна се стреми да заздрави отношенията си с Москва, в момент когато голяма част от Европа и Запада се отдръпна, обвинявайки САЩ за кризата в Украйна и заклеймявайки ги в опит да се защити от "хегемонистичната политика" на Запада, оправдавайки военните действия на Русия в Украйна.

КНДР прояви интерес и към изпращането на строителни работници, които да помогнат за възстановяването на окупираните от Русия територии в източните части на Украйна. Севернокорейският посланик в Москва се срещна с пратеници на две подкрепяни от Русия сепаратистки територии в региона на Донбас и изрази оптимизъм за сътрудничеството в "областта на трудовата миграция", позовавайки се на облекчаването на граничния контрол по отношение на пандемията по границата на Северна Корея.

През юли Северна Корея стана единствената държава, с изключение на Русия и Сирия, признала независимостта на Донецк и Луганск.

Износът на оръжия от КНДР за Русия би бил нарушение на резолюциите на ООН, забраняващи на Пхенян да изнася или внася оръжия от други държави. Евентуалното изпращане на строителни работници в контролираните от Русия територии в Украйна също би било нарушение на една от резолюциите на ООН, която изисква от всички държави членки да репатрират всички севернокорейски работници от своята територия до 2019 г, припомня Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка