Бенямин Нетаняху разпусна военния си кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Бенямин Нетаняху разпусна израелския военен кабинет, който наблюдаваше конфликта в Газа. Това вероятно е опит да затвърди властта си върху вземането на решения относно боевете с Хамас в Газа и Хизбула в целия свят, пишат от The Guardiaп.

Премиерът обяви сега решенията ще взимат министри. По думите му военният кабинет е бил създаден като част от споразумение, в което умереният политик Бени Ганц и неговата партия за национално единство са се присъединили към спешната коалиция миналата година. Тъй като Ганц е подал оставка преди седмица, според съобщенията Нетаняху е казал на министрите, че военният кабинет вече не е необходим.

Ганц, един от членовете на военния кабинет, наскоро напусна коалицията заедно с Гади Айзенкот, един от тримата наблюдатели.

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации относно войната в Газа с малка група министри, включително министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермър, който беше част от военния кабинет.

Разпускането на военния кабинет е малко вероятно да има някакво значимо въздействие върху конфликта – вземането на решения ще се върне обратно към кабинета по сигурността – но политическите последици може да са по-значителни.

Този ход изглежда е умишлено пренебрежение към крайнодесните съюзници на Нетаняху в коалицията, включително министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който се бореше за място във военния кабинет след напускането на Ганц.

Съобщения в медиите на иврит предполагат, че Нетаняху възнамерява да вземе ключови решения на срещи със собствените си съветници, с изключение на Бен-Гвир, преди да ги представи на кабинета по сигурността.

Този ход идва на фона на разделение на мненията между Нетаняху и висшите командири на израелските отбранителни сили.

Според съобщения в израелските медии в понеделник Нетаняху е казал на редовната неделна среща на пълния кабинет, че „за да постигне целта за елиминиране на способностите на Хамас, той е взел решения, които не винаги са били приемливи за военния ешелон “, но добави: „Имаме държава с армия, а не армия с държава“.

Действията на Нетаняху предполагат нарастващо доверие, тъй като резултатите от социологическите проучвания на премиера се подобриха след напускането на Ганц, което доведе до чувствителен спад в анкетите на последния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток