Берлинале се опитва да надхитри вируса

Един фестивал с “две полувремена”

Избраните филми ще бъдат показани на виртуалния Европейски филмов пазар

За юни се планира публичното събитие със зрители

Първият голям световен кинофестивал във вяска календарна година е Берлинале. Някога, през далечната 1951 година той се появява през юни. Но така, попадайки между двата по-стари авторитетни фестивала - Кан и Венеция, няма шансове за силна филмова селекция. И затова през 1978 година е преместен в нефестивалния, студен и ветровит месец февруари.

Но ето, че сега друго обстоятелство принуждава организаторите му да разделят Берлинале на две събития и да го преместят по-късно с няколко месеца. Така те се опитват да надхитрят корона вируса, без да имат сигурна прогноза или някаква (невъзможна) гаранция как точно ще се развие кризата Covid 19. Но очевидно започващата имунизационна кампания с няколко ваксини дава надежди за тяхното решение да разделят във времето огромния фестивал.

Директорите на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Шатриан.

Така предварително планираното 71-во издание за периода 11-21 февруари 2021 се разполага в “две полувремена”. Огромният Европейски филмов пазар, който се провежда под шапката на Берлинале и има много важен принос за неговото финансиране, ще се състои в дигитална версия (в електронна среда) през 1-5 март 2021 г. Подробности за организацията и детайли относно функционирането на ЕФП и неговите сегменти (копродукционен пазар, големият уъркшоп Berlinale Talents, сесията на Международния филмов фонд и други) ще бъдат обявена през предстоящия януари.

А през юни се планира обичайното публично събитие със зрители, гостуващи филмови екипи, акредитирани журналисти и критици, които ще отразяват събитието.

Това обявиха с нарочно прес-съобщение изпълнителната директорка Мариите Рисенбек и художественият директор Карло Шатриан. Те извадиха “късата клечка” и след миналогодишното им избиране на тези позиции сега се налага да проведат своето второ Берлинале по нестандартна схема. “Ние всички искаме да се срещнем на живо, лице в лице и да дадем възможност на филмовата индустрия да започне силно годината. Но уви, това е невъзможно през февруари, защото трябва да пазим здравето на всички участници и гости, за да бъде възможен рестарта на киноиндустрията”, заявяват двамата директори.

В момента продължава селекцията на фестивалните програми и те ще бъдат обявени през февруари 2021. Избраните филми ще бъдат показани на виртуалния Европейски филмов пазар. Международното жури обаче ще гледа филмите в Берлин на реални прожекции и ще определи своите награди. Отличените филми ще бъдат показани на зрителите през м. юни, както в някои от обичайните фестивални зали, така и в открити летни кина. За да бъде картината съвсем фестивална, се планира и официално откриване на второто “юнско полувреме”, както и подобно събитие при закриването, когато ще бъдат връчени предварително определените “Златна мечка” за най- добър филм и седемте “Сребърни мечки” за професионални постижения.

Това са предпразничните намеренията за 71-то издание на Берлинале. Но съдбата му за първи път е не само в ръцете на неговите организатори, а и в капризите на коронавируса, и в надеждите за силата на ваксините.
Е, тогава “нека силата бъде с Берлинале”!

Коментари

Задължително поле