Бетина Жотева - Жена на всички времена

Бетина Жотева

Тя е такава жена, че никой не може да остане безразличен към нея, включително и малоумието, включително и почудата. Бетина Жотева бе избрана за председател на Съвета за електронни медии преди дни. Общо взето служебна победа, защото досегашната шефка - София Владимирова неясно защо не се кандидатира за нов мандат. Интересните въпроси към персоната на Бетина бяха остро критикувани в публичното пространство, но Жотева е на върха. Отново.

Това е Бетина - жена на всички времена. От дните, когато не можеше да прецени къде е предиханието при четене на новини в БНТ, където неясно как попадна, през всичките флиртове с партии и фракции, тя кръжи около върха на властта като бяла гургулица, а от време на време каца по склоновете й за мътене. Дори има фен групи на нейното име.

Някакви хора с остра нужда от психологическа консултация дори създадоха форум, който има за цел да я защити от “комунистите”. Ето какво пишат талантите:

“Комунистическата маша Къдринка, с предварително обмислен сценарий, напада Бетина Жотева, с цел рубладжиите да заемат мястото й във СЕМ. До болка познат сценарий. Трябва масово да подкрепим истинският журналист, подгонен от комунистите рубладжии.”

За хората, които познават и кариерата на Бети, както и на рубладжиите, това е смешка, на която дори не се усмихваш.

Заседанието миналия петък на медийния регулатор беше някак скучно предрешено. Не за първи път името на Бетина Жотева беше първа и единствена точка в дневния ред на нещо си. И като единствена и неповторима, Бети бе избрана с три гласа “за”, като един от най-верните поддръжници на журналистката беше самата тя. И ето резултатът - Галина Георгиева - “за”, София Владимирова - “за”. За да няма изненада, все от квотата на ГЕРБ.

При гласуването са се въздържали Ивелина Димитрова (от президентската квота, избрана от Румен Радев - “рубладжия”, нали?) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки, “рубладжия”, нали?).

Димитрова мотивирала решението си с това, че не познава Жотева като мениджър. Еленова пък обяснила, че не знае дали новият председател ще се справи с административната работа. А това са приятелки, с които вече няколко години определят кой ще стане шеф на БНТ, кой на БНР.

Еленова яде милата Жотева още от миналата година. През август на заседание на регулатора, двете направо си извадиха ноктите - една срещу друга, де. Еленова обвини Жотева, че е редактирала свои думи в протокол от заседание, а Жотева отвърна, че Еленова е неподготвена и “говори абсолютни глупости”.

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година и може да бъде преизбиран. Жотева встъпва в длъжност на 9 май, когато изтича мандатът на Владимирова като председател.

Жотева е член на СЕМ от май 2016 година, въпреки че беше избрана за поста година по-рано. Причината за това беше, че и парламентът трябваше да избере нов член и решението на депутатите и указът на президента за назначаване на член на СЕМ трябваше да влязат в сила едновременно.

Познайте кой е предложил Бетина Жотева за член на СЕМ? Точно така - човекът с меко сърце и любител на прогнозите за времето - Росен Плевнелиев.

Година след влизането й в СЕМ, около Жотева пак се сджафка с колежката Къдринка Къдринова. На заседание на медийната комисия в парламента, колежката (Къдринка) заяви, че има информация, че Жотева е казала пред посланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио “България”. От запис се разбра, че Жотева й е отговорила “Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”. Тогава Жотева призна, че го е казала, но определи думите на Къдринова като фалшива новина и активно мероприятие.

Рубладжии, нали?

Малко след това БСП поиска оставката й от медийния регулатор, но тя не напусна поста си. Преди да влезе в СЕМ вечната Бет беше говорител на МВнР.

Била е пиар на двама министри - на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие в двата служебни кабинета, назначени от президента Плевнелиев през 2013 г. и 2014 г., ех бедний Плевньо.

Жотева има дългогодишен опит като журналист. През 1990 г. започва работа като водещ новини и международен редактор. По-късно става специален кореспондент на БНТ в Белград. Работила е и като кореспондент на в. “Труд” в Брюксел (Ех, бедний Тошко!).

София Владимирова, която досега беше председател на СЕМ, заемаше поста в продължение на 3 години. Тя започна работа в регулатора през април 2016 г. Тя започва кариерата си в Българското национално радио (БНР), програма “Христо Ботев”. Повече от десет години е репортер и сценарист, участва в творческите процеси, свързани с подготовката и създаването на много телевизионни продукции. Сред тях са предаванията “Сблъсък”, “10-те най”, “Мюзик айдъл”, “Рекламна пауза” и др. Има опит като сценарист и пиар на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева, която рубладжиите прогониха от кабинета.

 

С височината на баща си

Бетина е родена в семейството на волейболиста Славчо Жотев и учителката по литература Людмила Антонова. Беше съпруга на дипломата Огнян Чампоев, служител от МВнР, впоследствие установен и обявен като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Магистър е по философия и философски науки от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Бакалавърска степен получава от Държавния университет в Будапеща. Владее свободно пет езика - освен родния си също английски, руски, френски и испански. Ползва унгарски. През 1996 г. Жотева е говорител на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка на БСП - Иван Маразов и Ирина Бокова в кампанията за президентските избори същата година. По-късно за кратко е медиен съветник на Български бизнес блок на Жорж Ганчев.

 

За нея

Разчитам на нея

Разчитам на професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика в областта на медиите и връзките с обществеността. Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция. Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги.

Росен Плевнелиев, при назначаването й в СЕМ

 

Нямам притеснения за свободата на словото

След като бившата говорителка на президентската кампания на БСП е станала ръководителка на СЕМ - нямам никакви притеснения за свободата на словото в България.

Константин Мишев, съветник на премиера Филип Димитров

 

Ще закриете ли радио „България“?

Ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии - госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам, имам информация от много достоверен източник, че Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на “Радио България”. Бихте ли обяснили откъде имате тази информация?

Скандалният въпрос на Къдринка Къдринова, журналист

Коментари

Задължително поле