Беър Грилс - Ручащият жабета

Михаил Леонов дни масовата публика в България не беше чувала за лицето (по МВР, б.р.) Беър Грилс. Най-известният в света сървайвър днес е водеща новина и водеща тема за спорове в социалните мрежи. Причината заради това не е, че в епизод “В дивата пустош”, заснет в Рила е запалил огън от сухи треви в нещо като примус, изял е една жаба и плувал в Каракашевото езеро. Причината е, че екоминистерството глобява екипа му.

След чудовищните скандали около систематичното придобиване на плажове чрез тъмни законови процедури, рушенето на дюни под носа на общините, безжалостно изсичане на гори, бракониерства, екочиновниците се самосезираха за едно предаване, което всъщност рекламира пред целия свят Рила и България. Хората в България се замечтаха ей така бързо да се самосезират отговорните фактори, когато им се обадят за нерегламентирани сметища, за унищожаване на гори, на природни забележителности. Абсурдността на това престараване бе илюстрирана от стотиците шеги, карикатури, шаржове и псувни в социалните мрежи. Но Беър Грилс е оцелявал къде ли не, та някакви дребни български пирани ли ще му се опънат.

Кой е лицето Грилс? Грилс е като герой от екшън филм – пада, става, потрошава се, оживява, решава, че ще качи Еверест – качва го.

Истинското му име е Едуард Майкъл Грилс, а прякора си “беър” (мечка, англ.) получава още като бебе от сестра си. Така този прякор му остава и до днес.

Еди е роден на 7 юни 1974 г. в Данъдии, Северна Ирландия – малко градче близо до Белфаст. Баща му Майкъл Грилс е политик в Консервативната партия, който обаче приключва кариерата си, след като е забъркан в сериозен политически скандал. Таткото обаче е доста отдаден на малкия Едуард и му предава своите познания за оцеляване – плуване, катерене, карате. Там някъде в детските години Майкъл Грилс му подарява една снимка на Еверест и покоряването на върха се превръща в мечта за Беър.

Грилс учи в Итън, а след това и в Лондонския университет, но през цялото време животът му е фокусиран единствено върху приключенията. След основното си образование, Беър заминава в Сиким, Западен Бенгал, където около три месеца кръстосва Хималаите. Това е първата стъпка към мечтата Еверест.

В периода 1994-1997 е резервист в специалните сили на Великобритания – в легендарния 21 SAS, известен като “The Artists Rifles”, основан през 1859-а. Там той става експерт по оцеляване, бойни изкуства, първа помощ. Става инструктор в полка. След няколко мисии се уволнява, заради инцидент с парашут. Според разказите на Беър при скок в Кения не му се отваря напълно основният парашут и той чупи няколко прешлена. Въпросът, на лекарите е бил единствено дали ще остане парализиран за цял живот или ще остане само в инвалидна количка. Беър не само оцелява, но започва дълго и умопомрачаващо приключение.

През 1997 година той заминава за Хималаите в преследване на мечтата си - Еверест. За да се подготви, той осъществява едно от най-сложните изкачвания – това на Ама Даблам. Това е сравнително нисък връх – само 6812 метра, но от техническа гледна точка – чудовище.

На 26 май 1998 г. Грилс стъпва на Покрива на света. Има спор дали той е най-младият британец по онова време, покорил Еверест или е Джеймс Алън който е с двойно гражданство – австралийско и британско.

Грилс прави толкова луди неща, че са нужни не само книги, а билиотека, не само филми, а телевизионен канал.

Например от 2011 г. насам се състезава в Британския рали шампионат с автомобил Citroеn DS3.

Прекосява Северния Атлантик в едно безумно пътешествие - от Халифакс, Нова Скотия в Канада до Джон О'Гротс, Шотландия. Заедно с приятеля си от детството и експедицията на Еверест - Мик Кростуейт (Mick Crosthwaite) и още три луди глави минават през смъртоносен маршрут с надуваема единайсет метрова лодка. Ветровете стигат до убийствената 8-а степен по Бофорт (ветрове над 20 метра в секунда и 8-метрови вълни). По пътя се срещат с айсберги, застигат ги и отминават бури. За подвига си той е награден с почетното звание капитан трети ранг във военноморския флот.

Беър прелита с парапланер над водопада Анхел във Венецуела, но това с което ще остане в историята, е световният рекорд от 2007-а, когато прелита с парапланер над Хималаите, по-високо от Еверест.

Всичко това не са думи, а документирани – във филми и книги, събития.

Първата му книга – Facing up, влиза в първата десетка в класацията на Великобритания и излиза в САЩ под заглавието The Kid Who Climbed Everest (”Хлапето, което покори Еверест”). Втората му книга Facing the Frozen Ocean (Срещу замръзналия океан), е номинирана за наградата на William Hill Sports Book of the Year.

Автобиографията на Беър Грилс “Кал, пот и сълзи” е преведена на български език (изд. “Вакон”, 2012).

На 17 май 2009 Беър е назначен за главатар на скаутите от Скаутската Асоциация след изтичането на 5-годишния мандат на Питър Дънкан (Peter Duncan). Той е десетият поред и най-младият Главатар, след като ролята е създадена през 1920 от Robert Baden-Powell.

Беър Грилс става световно известен със своите предавания от сорта на “Беър Грилс: бягство от ада”, “Измъкни се жив с Беър Грилс”, както и вече скандално известното “В дивата пустош с Беър Грилс”, в което за първи път посети България и нейните жаби.

 

Епизодът от Рила хит за сезона

Епизодът на Running wild, заснет в Рила е на второ място по гледаемост в сезона от 2018 година. Яденото на прочутата нашенска жаба е гледано от 3,16 милиона зрители, което е почти два пъти повече от серията с тенис-легендата Роджър Федерер. От осемте епизода, съвсем с малко повече е гледан само пилотния – този с холивудската звезда и тийнидол - Дожузеф Гордън-Левит. Неговото шоу е гледано от 3,53 милиона души. На Джоузеф му се налага да яде парче месо от африкански бивол, откраднато от леговището на крокодил, а снимките са в Кения. Там също палят огън.

 

За него

Виждал съм с какво се храни

Виждал съм какво яде Беър и бях убеден, че ще ме гощава с нещо, което няма крака или очи. Надявах се да не разпозная животинката, понеже умирах от глад. В крайна сметка се оказа парче сьомга, което си беше доста окуражаващо... Но можеше да не ми казва, че е парче риба, наръфано от мечка.

Барак Обама, президент на САЩ, в Аляска

 

Смазващо шоу

Това шоу е смазващо – никаква подкрепа, никакъв грим, никакви прически. В началото не бях сигурна, че искам да приема това предизвикателство, нито дали мога изобщо да премина през изпитанията, но когато се катериш и успяваш еуфорията е голяма. Той обича да яде червеи и ги описва като нещо сочно, вкусно и пълно с протеини. Как можеш да ядеш нещо толкова ужасно.

Кейт Уинслет, актриса, в Сноудония

 

Не знаех какво ще ми се случи

Никога не знаеш какво ще се случи, когато си с Беър. Когато ме накара да скоча с парашут и се приземих на ръба на една скала си казах “Край!”, но после еуфорията ме обзе, защото бях на земята, защото нищо лошо не ми се случи. Аз съм родена за екшъна, а дали бях подготвена или не за шоуто – това вече е история.

Мишел Родригес, актриса, в Невада

 

Някой трябваше да ми държи ръката

На тенис корта може да изглеждам много корав, но извън него мога да се страхувам от много неща, така че по време на предизвикателството на Беър Грилс имах нужда някой здраво да ми държи ръката. Той е уникален. Нямам идея как се справя с всичко това.

Роджър Федерер, тенисист, в Швейцарските Алпи

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети