Библиотеката в Русе пази колекция от над 5000 екслибриса

Една от най-значимите прояви в събитийния календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе е международният конкурс за екслибрис.

Международният конкурс за миниатюрна графика има вече 16-годишна история

За членове на журито се канят световноизвестни художници и експерти в областта на графичното изкуство

Една от най-значимите прояви в събитийния календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе, Международният конкурс за екслибрис, вече има 16-годишна история. През изминалите години конкурсът печели все по-голяма международна популярност. Авторитетът му привлича нови и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят. Това споделя Ренета Константинова от библиотеката в крайдунавския град.

Екслибрисът е вид миниатюрна графика, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. В буквален превод еx libris означава „из книгите на...“, в смисъла на „от библиотеката на...“. Той отличава принадлежността на една книга към библиотеката на даден собственик. Обикновено е етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга, или печат, който се поставя там. Съдържа името на собственика на книгата и рисунка, която образно представя интересите му, или състава на библиотеката му. Специфична особеност за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек. В него се преплитат текст и образ, усеща се оригиналността на концепцията, артистичността и майсторството на изпълнение.

Русенската библиотека притежава завидна колекция от над 5000 екслибриси.

Регионална библиотека в Русе поставя началото на Международния конкурс за екслибрис през 2005 г. Целта е да се отбелязват различни събития чрез уникалността на екслибриса като знак за принадлежност, за връзка между книгата, колективната памет и нематериалното културно наследство, знак за отношение между писател, книга, читател, време и пространство. Конкурсът, който е ежегоден, поощрява креативността и е предизвикателство към артистичността на всеки един творец, а изданията на форума показват колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия и идентичност.

„Всяко издание има своя тема - историческа, социална, съвременна. Различни културни и знакови събития в България и от света дават възможност на всеки творец, според преживяванията си и техниката, която използва, да претвори своите виждания и идеи в миниатюрна графика. Присъствието на графиката в библиотеката се определя от обстоятелството, че отпечатъкът винаги е на хартия, а Библиотеката пази книжното слово и книжния образ“, коментира Ренета Константинова.

Конкурсът е организиран по инициатива на Иван Иванов - Йоаний, консултант на Графичния кабинет на културната институция. Идеята е всички постъпили графични произведения в жанра екслибрис да поставят началото на виртуална галерия с екслибриси на Библиотека „Любен Каравелов“. Международният конкурс за екслибрис е уникален по рода си за България. Изработен е регламент на съревнованието, учредени са Голяма награда и Награда на Регионалната библиотека. За членове на журито се канят световноизвестни художници и експерти в областта на графичното изкуство. Всеки селекциониран участник получава диплом и каталог. Конкурсните творби се експонират на изложба, по време на която се награждават отличените автори.

„Началото - като всяко начало - е трудно. В първия конкурс, посветен на 100-годишнината от рождението на единствения български Нобелов лауреат за литература - русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, участваха 14 творци с 32 отпечатъка. Международното участие бе на представители от Русия, Беларус, Турция и Македония. Докато през 2018 г. в четиринадесетия конкурс участниците бяха 373 от 42 държави с 619 творби. Темата за свободата през 2017 г. събра най-много представители на различните художествени школи от 40 държави - 440 със 709 екслибриса“, изтъква Константинова.

До момента в конкурса са се изявили общо 1600 художници. „Малко след като обявихме темата на четиринадесетото издание на конкурса, получихме от Владо Горески от Северна Македония 49 екслибриса по темата и писмо, в което пишеше, че нашият сериозен и професионален ангажимент и цялата работа, която вършим, са го вдъхновили и са му дали креативен план за действие. Творбите му напълно ни принадлежат и са посветени на библиотеката, на нашата работа и творчески идеализъм. Някои от тях са вдъхновени от българската литература и писатели като Пейо Яворов, Блага Димитрова, Станка Пенчева, Димчо Дебелянов, Елиас Канети“, подчертава Ренета Константинова.

Част от колекцията на библиотеката са 80 екслибриса, дарени от известния художник Петър Лазаров, който е член на Британската асоциация на гравьорите върху дърво и е един от най-добрите съвременни графици в света. През 2006 и 2008 г., на втория и четвъртия конкурс, той е бил председател на журито.

„Конкурсът е отворен за участници без ограничение на възрастта. С годините все повече деца навлизат в изкуството на екслибриса, използвайки традиционни техники като линогравюра, суха игла или по-нови техники като компютърна графика. Това доведе и до обособяването на специална награда за лица под 18 години. Изданията на конкурса показват колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия и идентичност, дори в рамките на една тема. Ежегодният конкурс предоставя възможност на творците да работят по всякакви теми“, казва Константинова.

Тя изброява поредица от културни и знакови събития в България и в света, които са били в основата на конкурсите през годините - 100-годишнината от рождението на Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, 120 години от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“- Русе, река Дунав, история, еротика, любов, културно наследство, вино, свобода, знакови и азбучни системи.

Най-голям интерес предизвика темата за свободата. В конкурса през 2017 г. участваха рекорден брой творци - 440 от 40 държави. През миналата година темата на ХV конкурс за екслибрис бе „Ex Libris - Ex Cinema“. През 2019 г. 416 участници от 38 държави (Турция, Русия, Украйна, Унгария, Малайзия, Япония, Китай, Индия, Аржентина и др.) изпратиха 613 творби. За първи път в международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека се включи представител на Кения. Доайен сред участниците бе Арпад Шаламон от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 година, който участва в проявата от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума е Ада Инджи Акюз от Турция, на 8 години. Тази година голямата награда е присъдена на Полина Николова за творбата „Cliche Ii“, която вече е печелила конкурса през 2015 г. Както всяка година, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ даде и свое отличие, с което е удостоен Джоселин Беноа от Канада за графиката „Ex Inventions 2“. Спонсорската награда от Русенска стопанска камара е за Витали Бондар от Беларус за творбата „Growth Innovation“.

„В категорията до 18 години свои миниатюрни графики изпратиха 46 участници - ученици от България, Русия, Китай и др. Наградата в тази категория бе обявена от Председателя на Ротари клуб - Русе Иво Сонев. Неин носител е Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ за творбата „Flight“.
Вече е известна и темата за следващото ХVII-то издание, която е „Ex Libris - Ex Trains“.

Русенската библиотека притежава завидна колекция от екслибриси. Сбирката наброява над 5000 изображения, постигнати с различни графични техники. Творбите могат да бъдат разгледани през интернет страницата на библиотеката, както и чрез електронния каталог. Част от тях са представени в Европейската дигитална библиотека - EUROPEANA.

Коментари

Задължително поле