Общината в Русе санкционира оператора на пламналото сметище

Виктор Орбан относно основанията на Груевски за престой в Унгария: Търсете отговор от адвокатите

Глобиха фирма за надписано саниране на градини

Съдът в Страсбург глоби Русия заради постоянните арести на Навални

Николина Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Прокуратурата разследва катастрофата на изхода на Кърджали, при която пострадаха 10 души

„Бял дим“ от кредиторите за гръцките пенсии, няма съкращения

Арестуваха нападател на жени

Учени откриха кратер с диаметър 31 км в Гренландия

Вижте какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация

Петима души може да получат смъртни присъди заради убийството на Хашоги

Община Благоевград: Не изхвърляйте пепел и незагасена жар в контейнерите за битови отпадъци!

30 000 л нелегално вино откриха в стопанска постройка край Ямбол 8300 литра бира задържаха на „Дунав мост 2“

Еврофутбол раздаде ежегодните стипендии „Лука Бекяров“

„Галъп Интернешънъл“: 74% от българите не вярват, че втората здравна вноска ще спре доплащането в болниците

Бива ли жена да е казак? Потомка на белогвардеец е единствената дама в “Единен Казашки съюз - България”

Снимката е от 1905 г и е запечатала ликовете на пра-прадядото на Минева-Александър Михайлович, който се е сражавал на Шипка със съпругата си, двете дъщери и сина си Сергей.

Журналистката Ана Минева е проучила щателно славния си род

Великотърновката Ана Минева е потомка на казак белогвардеец и се оказва единствената жена в националната колегия на сдружението “Единен Казашки съюз – България”. Тя е координатор на възродената в края на 2013 година организация за т. нар. Централен северен казашки район, който обхваща административните области на Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе. В националното ръководство влизат около 70 мъже, а за участието на търновката лично се застъпил казашки генерал Георги Владев, който също е наследник на донски казаци.

“Това се случи на 3 март 2013 година. Бях на чествания на годишнина от Освобождението в Елена, където бе поканен и генерал Георги Владев. Неговата организация финансираше паметен мемориал в района на Марян, където на 5 декември 1877 г. са се състояли ожесточени боеве между армията на Сюлейман паша и руски части. В чест на убитите и зверски заклани от черкезите драгуни от 13-ти Донски казашки полк, организацията издигна деветметров мемориален кръст с параклис. Запознах се с Владев, който е офицер от Българската армия и наследник на донски казаци, белогвардейци. Той прояви интерес към моя род и ме покани в тази организация”, връща се назад във времето Минева, която е и журналистка.

В края на декември същата година се състояло и нейното учредяване под формата на Казашки кръг – по вековна традиция.

“Приети бяха устав, правилник и започна структуриране на организацията. В Единен казашки съюз обаче членуват и българи, които са родолюбиви и са за съхраняване на семейните християнски традиции, наследници на възрожденци като поп Минчо, на Ботевия и Славейковия род, както руснаци и украинци у нас. Сдружението е изградено на принципа на родовите организации, в него членуват бащи и синове, както и семейства, които развиват благотворителна дейност към български храмове, социални домове, съдействат за опазване на паметници на загинали във войните. Организацията е международно легитимирана и държи връзка с казашките общности в Русия, Чехия, Испания, Румъния, Сърбия, Южна и Северна Америка”, изтъква Ана Минева.

Единният казашки съюз не се занимава с политика, няма професионални и браншови ангажименти. В организацията всеки има своя униформа с чин по казашката йерархия, има и знаме на структурата и знаменосец. Най- значимата дейност е да издирват неизвестни и рушащи се паметници на руски войни от Руско-турската освободителна война.

“Гордея се с моите прадеди-кубански казаци. “Казак”е дума, спомената за пръв път през 1395 г. и означава от тюрски “свободен”, това е военно съсловие. Познавам малко наследници на казаци и впечатлението ми е, че свободата “тече” във вените им, те са непокорни, не се трогват от авторитети, и могат да се подчиняват само в своята военна йерархия”, разкрива Минева.

“Дори Наполеон не крие възхищението си от техните бойни умения: “Казаците са най-добрата лека войска сред всички съществуващи. Ако ги имах в армията си, с тях щях да покоря целия свят”. А само на казаците било разрешено да влизат в църква с оръжие”, реди Минева.

Тя проучила, че прадядо и Сергей Александрович е потомствен военен с чин от Кубанската казашка войска. Наследниците на казаците са над 100 000 човека.

“Когато издирвахме наследници, се оказва, че са “претопени” в обществото ни. Разбрахме за журналисти, актьори, банкери, военни, лекари от казашки произход, но те останаха безучастни или не пожелаха да се афишират”, казва Ана Минева.

На Името на Сергей Александрович е кръстен и неговия внук Сергей Немцеров-баща на Ана, който бе известен търновски художник-график.

Минева подчертава, че днес реално казачеството е реабилитирано от президента Владимир Путин в Русия, но то не е същото като онова “старо казачество” от XVIII – XIX век.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.