Община плаща 170 000 лева за фатален инцидент на мост

В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради Делото срещу двамата машинисти е в ход

Пожарникар катастрофира в Търговищко, тежко ранена е руска гражданка

Директор на училище отстранен, 62% от учениците му не били в час

„Левски“ се закани на „Лудогорец“

Президентът към олимпийските отбори по природни науки: Надеждата за България е в огромния потенциал на младите хора

29-годишна и баща й пострадаха при катастрофа

Разходите за ток на „В и К“ скочиха с 10-15 на сто месечно

Неизправност или липса на вода може да е причина за взрива на бойлер в Шумен Засегната е и съседната къща

Белодробна болест е най-вероятната причина за смъртта на 13-годишната ученичка във Враца

Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

5 години затвор и глоба от 5 000 лева за изнудвач от Горна Митрополия

45 души от Варненско се разболяха от туберкулоза за година

ГЕРБ предложи до 2 години или глоба от 2 до 5 хил. лв. за изгаряне на отпадъци

Софи Маринова се забули (СНИМКА)

Бива ли жена да е казак? Потомка на белогвардеец е единствената дама в “Единен Казашки съюз - България”

Журналистката Ана Минева е проучила щателно славния си род

Великотърновката Ана Минева е потомка на казак белогвардеец и се оказва единствената жена в националната колегия на сдружението “Единен Казашки съюз – България”. Тя е координатор на възродената в края на 2013 година организация за т. нар. Централен северен казашки район, който обхваща административните области на Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе. В националното ръководство влизат около 70 мъже, а за участието на търновката лично се застъпил казашки генерал Георги Владев, който също е наследник на донски казаци.

“Това се случи на 3 март 2013 година. Бях на чествания на годишнина от Освобождението в Елена, където бе поканен и генерал Георги Владев. Неговата организация финансираше паметен мемориал в района на Марян, където на 5 декември 1877 г. са се състояли ожесточени боеве между армията на Сюлейман паша и руски части. В чест на убитите и зверски заклани от черкезите драгуни от 13-ти Донски казашки полк, организацията издигна деветметров мемориален кръст с параклис. Запознах се с Владев, който е офицер от Българската армия и наследник на донски казаци, белогвардейци. Той прояви интерес към моя род и ме покани в тази организация”, връща се назад във времето Минева, която е и журналистка.

В края на декември същата година се състояло и нейното учредяване под формата на Казашки кръг – по вековна традиция.

“Приети бяха устав, правилник и започна структуриране на организацията. В Единен казашки съюз обаче членуват и българи, които са родолюбиви и са за съхраняване на семейните християнски традиции, наследници на възрожденци като поп Минчо, на Ботевия и Славейковия род, както руснаци и украинци у нас. Сдружението е изградено на принципа на родовите организации, в него членуват бащи и синове, както и семейства, които развиват благотворителна дейност към български храмове, социални домове, съдействат за опазване на паметници на загинали във войните. Организацията е международно легитимирана и държи връзка с казашките общности в Русия, Чехия, Испания, Румъния, Сърбия, Южна и Северна Америка”, изтъква Ана Минева.

Единният казашки съюз не се занимава с политика, няма професионални и браншови ангажименти. В организацията всеки има своя униформа с чин по казашката йерархия, има и знаме на структурата и знаменосец. Най- значимата дейност е да издирват неизвестни и рушащи се паметници на руски войни от Руско-турската освободителна война.

“Гордея се с моите прадеди-кубански казаци. “Казак”е дума, спомената за пръв път през 1395 г. и означава от тюрски “свободен”, това е военно съсловие. Познавам малко наследници на казаци и впечатлението ми е, че свободата “тече” във вените им, те са непокорни, не се трогват от авторитети, и могат да се подчиняват само в своята военна йерархия”, разкрива Минева.

“Дори Наполеон не крие възхищението си от техните бойни умения: “Казаците са най-добрата лека войска сред всички съществуващи. Ако ги имах в армията си, с тях щях да покоря целия свят”. А само на казаците било разрешено да влизат в църква с оръжие”, реди Минева.

Тя проучила, че прадядо и Сергей Александрович е потомствен военен с чин от Кубанската казашка войска. Наследниците на казаците са над 100 000 човека.

“Когато издирвахме наследници, се оказва, че са “претопени” в обществото ни. Разбрахме за журналисти, актьори, банкери, военни, лекари от казашки произход, но те останаха безучастни или не пожелаха да се афишират”, казва Ана Минева.

На Името на Сергей Александрович е кръстен и неговия внук Сергей Немцеров-баща на Ана, който бе известен търновски художник-график.

Минева подчертава, че днес реално казачеството е реабилитирано от президента Владимир Путин в Русия, но то не е същото като онова “старо казачество” от XVIII – XIX век.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.