На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Бившата първа цигулка на „Софийска солисти” – с награда за принос в българската култура

Георги Калайджиев

Международно известният български музикант Георги Калайджиев е носител на наградата за литература и изкуство и принос в духовното развитие на Сливен и българската култура, съобщиха от общината в Сливен. Отличието носи името на Добри Чинтулов и се връчва в навечерието на 26 октомври, Димитровден – празника на града. Носителите се определят от обществена комисия, излъчена с решение на местния парламент.

Георги Калайджиев /72 г./ е сред най-талантливите ни цигулари. Завършил е Държавната консерватория. След конкурс е приет в камерния ансамбъл „Софийски солисти” и дълги години е негов концертмайстор. От много време живее и работи в Германия. Преподавател е в университета в гр.Гийсен, ръководи местната филхармония. Създател е на две музикални формации, в репертоара на които присъстват трайно произведения на Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов и други български композитори. Към и без това впечатляващата му биография се включва и фактът, че Калайджиев е създател на засега единствената по рода си музикална школа „Музиката вместо улицата”. Школата работи от няколко години в родния му Сливен. Разположена е в семейната къща на музиканта. В нея са привлечени талантливи деца от бедни семейства, включително и от ромския кв.”Надежда”, откъдето е излязъл самият Калайджиев. Той им осигурява безплатно обучение по музикален инструмент и солфеж, дарява им инструменти. Класовете по цигулка, пиано, акордеон, контрабас, виолончело, флейта и китара водят музиканти от Сливенския симфоничен оркестър. Възпитаници на школата вече са приети и се обучават в средни музикални училища. Интересна подробност е, че едно от задължителните изисквания към децата е редовно да посещават училище и да имат много добър и отличен успех. Калайджиев успя да привлече за каузата си колегите си в Германия – концертиращи музиканти и академичното ръководство на университета, където работи. С тяхно участие бяха проведени много благотворителни кампания в помощ на сливенската школа. Децата от школата пък гостуваха в Гийсен, където изнесоха концерти.

За тазгодишната награда са били номинирани петима известни творци. Носители на отличието „Добри Чинтулов” са маестро Методий Григоров, професорите в НАТФИЗ и любими на публиката актьори Ивайло Христов и Атанас Атанасов, поетесата Валентина Радинска, художникът-сценограф Иван Савов и др.

На снимката: Георги Калайджиев при едно от гостуванията си в Сливен, когато в школата се провеждат заключителните изпити в края на годината. Цигуларката Радка Кусева ръководи дейността на школата на място.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.