Бивша служителка ужили НОИ с 3 милиона лева

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев (вторият вляво) обясни схемата за източване на НОИ.

Прибирали пари и от плащания за стаж

Иззети са 11 фалшиви печата и 169 пенсионни досиета

Бивша служителка ужили НОИ с 3 млн. лв., представяйки фалшиви документи за стаж на свои клиенти от фалирали още през 90-те години фирми.

След като напуснала НОИ-Пловдив, жената регистрирала фирма за пенсионни услуги и започнала да подготвя пенсионни досиета с фалшиви удостоверения за пенсия (УП). След задържането є са иззети 11 фалшиви печата и 169 пенсионнни преписки, 116 от тях били откраднати от НОИ през 2013 г. “Издавала е УП-30 (за трудов стаж) от фирми, които са приключили дейността си отдавна или са без архив, за да не може да се направи проверка”, обясни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Сега обаче неправомерно пенсионираните хора ще трябва да връщат парите на НОИ. На този етап няма данни те да са знаели, че участват в измама.

С помощта на дъщеря си и мъжа, с когото живее на семейни начала, бившата служителка на НОИ завлякла хора и по друга схема. Взимала пари от кандидат-пенсионери, които имат право да си купят стаж, но не внасяла парите, а ги задържала за себе си. Клиентите напразно чакали да получат решение за пенсионирането си и накрая започнали да подават сигнали. Към прокуратурата се обърнали и от НОИ, защото имали съмнения за фалшиви УП-та в някои от преписките. Така жената, дъщеря и партньорът й били задържани и обвинени в измама в големи размери. В момента те са в ареста за 72 часа, предстои съдът да се произнесе по мерките им за неотклонение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право