Бившият гл. счетоводител на Баневи в „Полимери”: Пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството

По мое време пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството. Това разказа бившия главен счетоводител на Баневи Галин Стоянов пред БТВ.

Стоянов е главен счетоводител на фалиралата фирма между 2011 – 2013 г. – периодът, в който заводът спира работа и всичко се разпродава.

"Изцяло от скрап. Всичко, което се преценеше, не от мен, защото не съм техническо лице, че няма да се използва и че не е изгодно да се използва в новото евентуално производство, което ще се направи, се режеше на скрап", заяви Стоянов на въпрос от какво са идвали приходите на "Полимери" към този момент.

Попитан кой е дирижирал това разграбване и тази продажба за скрап, бившият счетоводител обясни, че фирмите, които са влизали, са били определяни от г-н Банев.

Дружеството е обявено в несъстоятелност през 2012 г. заради дълг към Електроенергийния системен оператор в размер на 36 хил. лв.

Галин Стоянов твърди, парите са били налични и е можело да се платят, но г-жа Банева е казала: "Не, няма да ги платим" и според него това е било просто решение за момента.

6 години по-късно Баневи са обвинени за пране на над 1 милиард лева.

Главният счетоводител е категоричен, че по негово време в завода не са се държали големи наличности – всичко се е превеждало по банков път по указани от Баневи сметки.

Стоянов заяви, че прокуратурата е наясно, че тези сметки не са били на "Полимери" и каза, че за него еднственото учудване е как един човек може да изхарчи 190 хил. лв. за един ден.

На въпроса дали е хазарт той кима утвърдително.

Галин Стоянов казва, че по негово време пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството.

Имало е случаи по негови сметки често да отиват големи суми, макар че е предмет на разследване на Специализираната прокуратура и тя ще си свърши нещата по този въпрос.

Счетоводителят няма категоричен отговор умишлено ли Николай Банев съсипва завода.

На въпрос за какво е харчил парите си Банев Стоянов отговори, че смята, че са живели добре, даже повече от добре, и заяви, че е бил в близки отношения със семейството и винаги е бил добре дошъл в Бояна и на Русалка.

Миналата година Баневи обмисляли да съдят държавата.

„Искаше да води дело в Страсбург г-жа Банева за 25 млн. евро миналата година. Имахме такъв разговор и аз казах в кръга на шегата, че ми се струват малко. И на следващото обаждане тя ме попита 250 млн. добре ли ти се струва?", разказва още гл. счетоводител.

В деня на ареста в Ница на семейство Баневи Галин Стоянов дава обяснения пред българската прокуратура.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България