Бившият екоминистър Евдокия Манева: Всички отговорни са мълчали за проблема с водата в Перник

Евдокия Манева

Според нея сушата не е виновник за ситуацията

Бившият министър на околната среда и водите в периода 1997-2001 г. и зам.-министър в три правителство Евдокия Манева заяви пред БТВ, че всички отговорни са мълчали за проблема с водата в Перник. Тя каза още, че сушата не е виновник за ситуацията. Манева заяви, че всеки българин годишно разполага средно с 9 хил. куб. м. вода, което е добър показател, критично е когато тази цифра е под 5 хил. "В Перник много добре са знаели за какво става дума. Кметът си е мълчал, мълчали са хората от Общинския съвет" - не само управляващите, но и опозицията, мълчал е областният управител - тя е тази (б.р. Ирена Соколова), която всяка година трябва да подготвя доклад за състоянието на язовира, но прекият виновник са ВиК, заяви експертът.

Водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление на всички нива, коментира Манева. По думите й институциите са проявили безхаберие - от ресорните министерства до кмета. "Това означава липса на контрол, ниска квалификация на работещите, партийна намеса в кадровата политика и ниска култура на нашето население по отношение на ползване на този ресурс", коментира Манева.

Според Манева виновник за кризата с водата няма да се намери заради колективната безотговорност. Експертът коментира, че сега ситуацията няма да повтори водния режим в града през 1993 г., когато перничани са ползвали ресурса по график цели две години. "Синоптиците вещаят снежна зима, аз съм сигурна, че в района на Перник има и други водоизточници, просто трябва да се намери решение как да се използват", допълни тя.

По думите й във всяко ВиК-дружество в страната има назначен партиен послушник, който изпълнява решенията на местните партийни величия. Манова заяви, че настоящият областен управител на Перник Ирена Соколова трябва да подаде оставка, отговорност трябва да поемат контролните органи и министерствата. "И двамата министри през септември месец на въпроси в Народното събрание оптимимистично отговарят, че там няма проблем. Значи някой ги е излъгал. Трябва се открие кой е този партиен шеф, който е наредил тази информация да не стигне до хората. Това е глупаво решение, защото никой не забравя такива нелепи неща", каза Манова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България