Бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев за Брекзит: Има възможност да се постигне сделка в последния момент

Хаосът около брекзит се пренася от Великобритания в Европейския парламент. Това заяви пред БТВ бившият министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев през 2007 г. Милен Керемедчиев. Той допълни, че проблемът се прехвърля и в Брюксел заради разделението между евролидерите.

„Има възможност в последния момент да се постигне сделка, стига нервите и сърцето на г-жа Мей да издържи на това напрежение. На 2 юли евродепутатите ще се закълнат и ще влязат в залата на парламента. Дори да бъдат избрани британски евродепутати, докато не влязат в пленарна зала, има възможност да се поправи този по-голям хаос, който би се случил”, каза Керемедчиев.

Бившият министър припомни, че има решение на Европейския парламент да се намали броят на депутатите от 751 на 705. Той допълни, че 10% от депутатите в Брюксел са от Великобритания.

„73 евродепутати са от Великобритания. Ако държавата стигне до европейски избори, те ще бъдат хаотични. Ще се покаже лявото разделение на британците. Хаосът се премести в Европейския парламент, защото британските депутати ще могат да гласуват за новия председател на Еврипейската комисия”, заяви Керемедчиев.

Дипломатът е на мнение, че предсрочни парламентарни избори на Острова са слабо вероятни. „И представителят на лейбъристите – г-н Корбин има много нисък процент на доверие. Британският парламент гласува Тереза Мей да продължи с преговорите. Това за нея беше като подпечатване на бъдещите ѝ преговори”, допълни бившият министър.

„На британците им писна от тези скандали и преговори, които се водят втора година. Г-жа Меркел смята, че трябва да има по-дълги преговори, но да се стигне до споразумение. Президентът Макрон има друго мнение. Той казва: За какво преговаряме две години без резултат. Нереалистично е обаче Великобритания да напусне ЕС преди евроизборите”, заяви Керемеджиев.

Коментари

Задължително поле