Бивш полицай и 2 жени сред каналджиите на нелегални бежанци

Пловдивската полиция задържа на АМ „Тракия” шестима българи за нелегален трафик на трима иракчани и двама сирийци

50-годишният бивш полицай от София Николай Д. е сред шестимата българи, които бяха арестувани в събота вечерта край града под тепетата за нелегален трафик на бежанци, заедно с двама сирийци и трима иракчани при специализирана полицейска операция на служителите от „Криминална полиция”-Пловдив. Това съобщиха районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова и шефът на Областна дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Арабите платили между 500 и 1000 евро да бъдат прекарани от турско-българската граница до София на каналджиите, които били наблюдавани от 2-3 месеца. Старши комисар Атанас Илков уточни, че колите с бежанците не са спрени случайно.

Подчинените му са имали много добра предварителна информация какви точно коли чакат в района на 132-и км на автомагистрала „Тракия” и в кои от тях се намират нелегално пребиваващите у нас чужденци от арабски произход. Затова и те пропуснали „пилотната кола” „Ауди”, която се движела 10-ина минути преди останалите и подавала информация на съучастниците си от други три автомобила, и била по-късно е задържана на „Карловско шосе” в Пловдив.

В аудито пътували 36-годишният Камен В. и 30-годишната Анелия В., и двамата от Костинброд, и 31-годишният Делян Н. от Бургас, които са сред шестимата българи, които са задържани за 72 часа и на тях са повдигнати обвинения за престъпление по член 281 ал. 2, т. 1,2 и 5 от НК – противозаконно подпомагане на чужденци да преминават или пребивават на територията на България. За това престъпление законът предвижда от 1 до 6 години затвор, глоба от 5000 до 20 000 лева, а колите са собственост на обвиняемите, се конфискуват в полза на държавата, съобщи районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Обвинения за нелегален трафик на бежанци са повдигнати на още три лица. Едното от тях е бившият полицай Николай Д., който бил напуснал системата на МВР още през 1988 г., и се опитал да финтира служителите на реда, като на 132-и км на автомагистрала „Тракия” се опитал да осуети спирането и проверката, като включил светлинни и звукови сигнали, с каквито са оборудвани автомобилите на специален режим. Въпреки това пловдивските полицаи спрели около 19.45 часа в съботната вечер автомобила му „Ауди А8”, с който заедно с Николай Д. пътували двама сирийци на възраст между 20 и 22 години, както и движещия се непосредствено зад него „Мерцедес” със софийска регистрация, управляван от 33-годишния Любомир И. от Костинброд, който пък возел трима иракски граждани.

След малко повече от половин час на същото място била задържана и 37-годишната Калина И. от Хасково, за която полицаите имали информация, че играе основна роля и е един от мозъците на нелегалния трафик. Тя пътувала в „Пежо” с още трима души, които според полицията не са част от престъпната група и затова не са задържани и на тях обвинения не са повдигани.

Петимата араби имат паспорти и след приключване на разпитите им, ще бъдат транспортирани до лагера за бежанци в Харманли, съобщиха от прокуратурата. Засега не е ясно къде точно и по какъв начин чужденците са прекосили турско-българската граница и на кого точно са платили за услугата да бъдат закарани до София.

Коментари

Задължително поле