Бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП: Не бих определил като терористични бомбените заплахи към летища и медии

Снимка: Архив

Бомбените заплахи към четири летища и няколко медии бяха отправени вчера с използването на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. От ГДБОП обясниха, че подобни съобщения за заплахи за поставени взривни устройства са били получени ден преди това в медии в различни държави-членки на ЕС. Главната дирекция за борба с организираната престъпност работи по установяването на точния източник на изпратените съобщения.

Пред БНР Любомир Тулев, бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП, заяви, че не би определил тези заплахи като терористични: "Не всички елементи от деянието, поставени в Наказателния кодекс са изпълнени, но със сигурност се е целяла поставяне в затруднение на летища, на медии. Каква е истинската цел е трудно да се предвиди, още повече, че е правена и на територията на няколко други държави на територията на ЕС. Няма информация дали това не е с цел щета на много високо ниво, или нещо се цели. И ако се цели, какво точно е това", обясни той.

Според Тулев налице е тенденция да се използват компютърните технологии в много конвенционални престъпни дейности.

Тулев посочи, че мейлът с бомбена заплаха, който е бил получен в БНТ, е изплатен от мейл провайдер, базиран в Швейцария.

Коментари

Задължително поле