Чавушоглу: Турция взима предвид притесненията на НАТО за С-400

13 организации искат оставката на Порожанов Земеделското министерство води сектора към унищожение

Вицепрезидентът Йотова: Време е да кажем какво не ни харесва в ЕС Над 100 деца получиха награди от конкурс за Велики Преслав под патронажа на вицепрезидента

Състоянието на Бил Гейтс отново надхвърли 100 милрд. долара

Отлриха завишена радиоактивност на минералната вода в Невестино

Дончо Атанасов е подал оставка от ръководството на АПИ

Подписка за мъж, причинил смърт на пътя, докато обжалва 17-годишна присъда

Дерменджиев отговори на Любо Пенев

Земеделският министър: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

МВнР: Над 70 български автомобила са платили завишени пътни такси в Турция

Отварят в понеделник офертите за новите кораби на флота

Вижте тартора на разбитата банда за телефонни измами

Думите на Яворов тръгват от Поморие на два езика

Задържаните на трафик на екстази за 1,5 млн. лв. роми остават в ареста

Турция залови шпиони от Обединените арабски емирства

Бизнесът иска подкрепа за повече инвестиции Ръст от 4% на икономиката не е достатъчен, предупреждават от АОБР

Нови сериозни инвеститори не бързат да влагат средства в България, твърдят представителите на работодателите у нас.

Реформите се бавят

Въпреки благоприятната икономическа обстановка, през 2018 г. българската икономика няма да може да надхвърли бариерата от 4% икономически ръст, който в никакъв случай не е достатъчен и догонващ за развиваща се икономика. За това предупреждават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ, в писмо до президента Румен Радев.

В него бизнесът настоява под патронажа на президента да се проведе дискусия за нужните реформи у нас, които се бавят.

За да има догонващо развитие, България трябва да постига темпове на икономически растеж, значително по-високи от тези в другите държави членки, предвид факта, че не разполага със значителни природни богатства, пишат още работодателите.

И дават за пример, че към полугодието България е едва на 12 място в ЕС по ръст на БВП, нареждайки се след почти всички нови страни членки от Централна и Източна Европа. Ръстът на инвестициите в дялов капитал е отрицателно число, а разходите за придобиване на ДМА бележат спад. “В същото време българските инвестиции в чужбина растат. Нови сериозни инвеститори не бързат да влагат средства в България. Това се дължи на задържащите фактори на вътрешната среда, произтичащи от твърде бавното и пасивно провеждане на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, образованието, администрацията и електронното управление, пенсионната система, трудово-медицинската експертиза и здравеопазването, съдебната система и сигурността, енергетиката”, твърдят от АОБР.

В друго писмо бизнесът настоява за промени в Кодекса на труда, като времето на родителския отпуск, за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, през който не е полаган труд, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовия договор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.