Бизнесът настоява за БДС в детските храни

Хлябът и останалите храни, който се предлага на малчуганите от 3 до 7 години, задължително да са направени по БДС, настояват от браншови организации.

Наредба заобикаля изискванията за стандарт за децата

Без правила излиза с 2-5 ст. по-евтино на ден

Няма да позволим да се пести от здравето на малчуганите, категорични са от бранша

Българският държавен стандарт (БДС) да бъде задължителен за продуктите за хранене на децата на възраст между 3 и 7 години, настояват от браншови организации на производители на храни. С промени в наредбата на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на децата БДС няма да бъде задължителен, алармира пред БНР Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите.

Въпреки постигнатото принципно съгласие между ресорното ведомство и браншовите организации преди 20 дни разбрахме, че предстои наредбата да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, месни продукти, консерви, растителни мазнини, не е изрично разписано да са по БДС, обясни Кукушева. Тя подчерта, че утвърдените БДС стандарти са важни, защото гарантират качеството. Кукушева бе категорична, че производителите, потребителите, майките и дори самите деца няма да позволят влизането в сила на наредбата в този й вид.

„Когато говорим за здравето на най-младото общество, което трябва да формира своите навици, не може да се съобразяваме и да е водещ фактор 2 или 5 стотинки в дневната норма на изхранването. Това е недопустимо. Учудвам се на арогантността на Министерството на здравеопазването”, заяви от своя страна Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес