Бизнесът настоява за онлайн визов център

Облекчаването на процедурите по издаване на входни визи за България ще подпомогне туризма в кризата, категорични са от АТИБ.

Премахване на бюрокрацията ще увеличи приходите в хазната

Беше обещан от служебния кабинет на Радев и трябваше да заработи още през есента

Искат по-ниски тарифи

Спешно трябва да заработи обещаният още в края на май от първото служебно правителство на президента Румен Радев онлайн визов център. Това е една от спешните мерки, които трябва да бъдат изпълнени според Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) още в първите 100 дни на евентуалния нов кабинет.

Крайната цел, към която трябва да се стремим, е издаването на електронни визи. Но докато се стигне до това от АТИБ предлагат да се създаде онлайн визов център, в който да се подават и обработват документите за издаване на входни визи за страната ни.

От бизнеса припомниха, че създаването на онлайн визов център бе обещано още в края на май от служебния министър Стела Балтова по време на среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тогава Балтова бе категорична, че той ще бъде факт до края на мандата, който се очакваше да бъде в края на есента. И до днес обаче такъв не е създаден. Онлайн подаването и обработката на документи би спестило време на клиентите и на чиновниците, както и средства на кандидатите за документа, обясняват от АТИБ.

Това, съчетано с премахване на бюрокрацията и намаляване на цените за визите до максимално ниските, позволени от ЕС, ще доведе до увеличение на туристите и оттам до повече приходи за държавата, категорични са от АТИБ.

Вместо обаче да предприеме тези мерки, които са необходими за оцеляване и развитие на сектора, от служебния кабинет решиха да увеличи визовите такси за пазари, които са потенциални за нас клиенти, при това в момент на най-сериозната криза за сектора от съществуването му у нас, подчертават от АТИБ.

Сумите, които ще се съберат от това увеличение, са капка в морето на фона на приходите от туристическия сектор, категорични са от Алианса. Според представителите на бизнеса могат да се вземат реални и ефективни мерки за облекчаване на целия процес, което ще докара многократно повече приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика