Бизнесът ни с най-евтин газ в ЕС

За година цената на “синьото гориво” паднала в 23 държави

Домакинствата у нас плащат най-малко за ток в целия Европейския съюз

Фирмите у нас плащат най-евтино за природен газ в целия Европейски съюз, показва статистиката на Евростат за първото полугодие.

Цената за българския бизнес е 0,023 евро за киловатчас, а най-скъпо е “синьото гориво” за индустрията във Финландия - 0,041 евро.

Газът за домакинствата ни също е сред най-евтините в ЕС. У нас цената е 0,037 евро за киловатчас, а най-евтино е в Румъния - 0,033 евро. Най-скъп е газът за домакинствата в Швеция - 0,113 евро.

За една година цената на природния газ е намаляла в 23 от 25-те държави в ЕС, които са подали данни към Евростат. Най-голямо е поевтиняването в България - с 23%, следвана от Полша със 17 на сто. Газът поскъпва единствено в Румъния (с 8%) и в Холандия (с 3%).

По данни на Евростат цената на тока за бита у нас е най-ниската в Европейския съюз.

През първото полугодие на 2016 г. общата цена на електроенергията за домакинствата в България е 0,096 евро за киловатчас. За сравнение в Дания, където е най-високата цена на електроенергията, домакинствата плащат по 0,309 евро за киловатчас. Следват Германия и Белгия, където домакинствата плащат съответно по 0,297 евро и 0,254 евро за киловатчас.

Цената на електроенергията в България е и една от най-ниските в Европа и за индустриалните потребители показват още данните на Евростат. Бизнесът у нас плаща 0,078 евро на киловатчас електроенергия. По-ниски са цените само в Швеция (0,059 евро) и Финландия (0,071 евро).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика