Бизнесът против как ще се харчат парите от ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди със синдикати и работодатели плана за възстановяване и устойчивост.

Липсват реформи, нужни са повече мерки за фирмите, обявиха от КРИБ

Тристранката обсъди плана за възстановяване

Настояват за пълна прозрачност на процеса

Работодателските организации не одобряват механизма, по който ще се харчат парите от ЕС. Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара. Оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според КРИБ планът не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. От организацията настояват да се предвидят повече и по-целенасочени мерки в подкрепа на бизнеса, както и по-сериозен бюджет за тяхното изпълнение.

В никакъв случай не трябва да допускаме сценарий, в който планът ще се превърне просто в план за усвояване на средства, заяви по време на заседанието председателят на БСК Радосвет Радев. По думите му в него не се виждат особени реформи и липсват смели крачки за подобряване на бизнес средата и за цялостна дигитализация на здравеопазването.

Бизнес организациите настояват да има пълна прозрачност на процеса и отговор къде, по какъв начин, и с какви проекти отделните сектори и предприятия могат да вземат участие, в т. ч. по отношение на процедурите и документите за кандидатстване.

Коментари

Задължително поле