Бизнес климатът се влошава, спад в промишлеността с 5 на сто

Несигурната икономическа среда е факторът, който оказва негативна тенденция върху бизнес климата.

Намалява производството

Оптимистични прогнози за строителството

През септември 2024 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1,0 пункт спрямо предходния месец от 23,5% на 22,5%, като най-сериозна негативна тенденция е отчетена в сектор промишленост - с цели 5,2 пункта до 18,3% спрямо август. Резервирани са оценките и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията, настоящата производствена активност се оценява като намалена и прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават, показват данните на НСИ.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, но и намаленото търсене както в страната, така и в чужбина.

Съставният показател “бизнес климат в строителството” остава непроменен - около 23 на сто, но секторът отчита като проблем и цените на материалите, конкуренцията в бранша.

Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика