Бизнес с кауза - мисията е възможна

Културна точка, в която среща с публиката си дават артисти, поети, художници, фотографи, а предприемачи споделят ценен опит в неформална среда. Кътче за отмора с чаша чай, кафе или домашна лимонада и приятно четиво. И място, в което защитени от общественото недоверие младежи от социални домове правят първите си стъпки в опознаването на реалния свят и търсят мястото си в него с труд и обучение. Този невероятен микс от разнородни дейности се съчетава успешно в първата у нас социална чайна във Варна. Тя се намира на пъпа на града, по пътя към плажа, в 112-годишната сграда на бившата Популярна приморска банка. Животът вътре кипи от утринта до късна вечер. Почивният ден е понеделник, но често и тогава вратите на кокетната чайна са отворени заради поредната сбирка.

Новата придобивка на Варна работи от май, но вече е била домакин на над 60 различни събития - от камерни срещи до кинопрожекции и предприемачески форуми с над 60-70 участници. И в паузите 6-членният екип не скучае, защото уютното местенце е търсено за детски рождени дни и дори момински партита, а редовните клиенти вече сами измислят тематични поводи за срещи. Една от последните е Вечер на френските сирена по идея на живеещи във Варна французи, разказват "майките" на чайната Стояна Стоева и Мая Донева. След близо 2 г. работа двете млади дами могат да се поздравят с успеха на нетрадиционния социален проект, който не ползва грантове, няма срокове и е доказателство, че бизнесът с кауза е мисия възможна и у нас.

"Още сме в началото. За да стане бизнес, трябва време. Засега чайната е само кауза, зад която за щастие застават много наши съмишленици - отделни хора, малки и големи фирми, общината и областната управа, които ни предоставиха сградата за 5 г.", уточняват Стояна и Мая. Преди 6 години двете се запознали покрай работата си в проекта "Варна - европейска младежка столица". Стояна е философ, а Мая, чиято детска мечта била да е военен кореспондент като Елена Йончева, първо завършила журналистика, а после MBA в International University College във Варна. И двете имат дълъг доброволчески стаж, който дал основата за бъдещото им партньорство. Заедно основали групата "Розови очила", чиито членове всяка седмица организират различни 2-часови ателиета с децата от социалните домове. Опитът обаче им подсказал, че положителният поведенчески ефект от заниманията на терен не оцелява дълго, особено при по-големите. Така се родила идеята да изведат тийнейджърите извън институциите, да им покажат многообразието на околния свят и да ги подготвят за живота. 

"Изолацията е най-големият проблем на тези деца. Те нямат семейство, което да ги въведе в обществото, да ги научи кое е приемливо и кое не, да ги насочи към бъдещото им хоби или заниманието в живота. Те излизат на 18 г. от социалния дом и по закон се водят равни на другите, но не знаят нито правата, нито отговорностите си. Затова създадохме чайната - тук срещаме тийнейджърите с различни хора в защитена среда, където са уважавани и приемани такива, каквито са. Учим ги да общуват, да са уверени и самостоятелни, даваме им шанс и да заработят пари за лични разходи", обясняват Стояна и Мая. Те са вложили символика и в името на проекта, защото чаят носи така липсващата на децата от домовете топлота и хармония, но за него можеш и много да учиш.

"Пасна ни идеята да направим място за учене, което носи спокойствие, сигурност и те развива. А и във Варна има такава пазарна ниша - за неформални пространства", категорични са стопанките на социалната чайна. В менторската им програма дотук са обучени над 20 подрастващи. 6 месеца след официалното откриване на кокетното кътче са факт и първите двама наети на трудов договор навършили пълнолетие възпитаници на дом "Княгиня Надежда". Единият от тях вече е студент, който крои планове да организира собствени курсове по салса. Други три по-малки момчета от същия дом в момента помагат в чайната и участват в различните събития, като според изработените часове всеки месец получават стипендии.

Заради успеха на уникалния формат социалната чайна стана първият във Варна оператор с лиценз от Международната награда на херцога на Единбург. Тя представлява програма за личностно развитие на млади доброволци от цял свят в различни сфери. По нея тепърва 12 обучени от екипа лидери ще подпомагат личностното развитие на младежи в нужда от 14 до 24 г. Надеждата на Стояна и Мая е сред тях да има и момичета. "Те от много малки попадат в схемите за трафик. На 15-16 г. вече е неимоверно трудно да ги привлечеш към нормалния живот, а станат ли на 18 г., сякаш изчезват - никой не следи живи ли са, как се развиват, какво работят. Единствените изкушения на външния свят, докато са в дома, идват от дилъри и сводници. Нашата цел е да ги изкушим с друго - да свирят на китара, да рисуват, да измислят идея за бизнес", запалено изреждат двете дами. Социалното предприемачество им е в кръвта, макар да не харесват думичката "предприемач". Звучи им прекалено материална за приключението, в което буквално денонощно са потопени благодарение и на подкрепата на семействата си. Като истински предприемачки обаче те нямат нито шеф, нито работно време, но не спират да раждат идеи, които претворяват в различни инициативи. Такива са лагерите за деца от институции, в които почивката винаги е съчетана с полезни ролеви игри. Например детето получава дневния бюджет на групата от 80 лв. и задача да ги разпредели така, че да стигнат за обяд, визита на музей, покупка на сувенири и накрая всички да са доволни. Така юношите се учат по интересен начин на финансова култура, управление на времето, работа в екип. Идеи за полезни занимания има и за най-малките посетители на чайната. Една от най-харесваните е билкознанието. Хрумката е на Мая, която решила да съчетае две от хобитата си - да приготвя чай и да работи с малчугани.

Безплатните занимания се радват на голям интерес, а покрай децата и родителите им научават много за българските билки - коя за какъв проблем помага, как да се съчетават и как се приготвят различни видове чай. Материал има много - в чайната се предлагат 40 вида насипни отвари, повечето дарени от приятели от България и чужбина. "Имаме мурсалски чай, мащерка, лавандула и куп други. Опитваме се да ги съчетаваме с екзотика, получават се интересни миксове", твърди Мая. Наблюденията й са, че все по-често родителите търсят умни забавления за децата си в почивните дни. Затова в чайната организират уроци по демокрация за малки, а Седмицата на бащата провокира нов формат "Бащи четат на деца" от последните 100 тома с литература за подрастващи, дарени преди месец от организаторите на кампанията "Стара хартия за нова книга". На рафтовете в библиотеките на чайната са подредени четива за всеки вкус, за българи и чужденци. Разнородни по възраст и статут са и посетителите. Цяло лято, въпреки че не е на морето, кътчето се е радвало на истински туристически десант. Харесали го италианци, немци, руснаци, англичани, американци, японци. Редовно тук идват майки с деца, ученици, дори стопани на кучета, защото и четириногите са добре дошли в чайната. Пенсионери от квартала също са я припознали като свое място и редовно се отдават на спомени и партии шах, докато пият ароматен чай, домашна лимонада, а отскоро и греяно вино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи