Билет в метрото - с един клик на телефона

Пътниците в метрото в София вече си спестяват чакането на опашки за купуване на билети на касите или автоматите. Билет може да се купува директно през смартфона. Съвместният проект на „Метрополитен“ с компанията Tickey е още в начален стадий - електронното таксуване е достъпно само на 7 станции на метрото, сред които „Сердика” и „Софийски университет”.

Самото купуване на билет е изключително улеснено. След регистрация през фейсбук или имейл и еднократно въвеждане на номер на кредитна или дебитна карта потребителят трябва да включи GPS локацията на смартфона си, за да може програмата да изпрати сигнал до съответната колонка на спирката в метрото. Колонката веднага получава сигнал и на малкия екран се изписва „Моля, преминете”. За използващите иновацията е важно да бъдат пред самия уред за самотаксуване, защото времето за преминаване е само 10 секунди - както при конвенционалното таксуване.

 

06-2

След като 1,60 лв. биват изтеглени от вашата карта, на екрана на телефона ви ще се появи билет, който изглежда като снимка на обикновен хартиен билет, но няма как да го загубите. Контрольорите по редовността са оборудвани със специални устройства, които проверяват изправността на електронния билет.

От Tickey обясниха пред „Труд”, че очакват 10% от трафика на подземния транспорт да използва тяхната услуга. „Лицата, които са в светлината на прожекторите, а това са кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев, трябва да харесат проекта, за да може да се предложи услугата в целия градски транспорт”, посочиха още от фирмата. За момента се обмисля въвеждане на опция за купуване на 10 билета, но тя е в процес на обсъждане.

Според служителите на касите в софийскито метро новият вид таксуване ще е много удобен за младите хора и редовните пътници, които често забравят картите си. Не до всички е стигнала информацията за електронния билет обаче - малко работещи на касите по различните метростанции са запознати и дори не знаят за съществуването на Tickey.

„Новото таксуване е много удобно - трудно вече ще изпускам метрото си. Дано обаче гратисчиите не намерят начин да хакнат системата и да се возят с един билет многократно“, заяви Цветина, студентка в Софийския университет.

Лансирането на електронното самотаксуване нарежда София до европейски столици като Лондон и Стокхолм, където почти половината от пътниците си купуват билети (купони в Швеция) директно чрез мобилни приложения. В шведската столица дори е налична възможността за SMS билет и безконтактна карта на смартфон.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България