Бинго за Мария Бакалова на фестивала в Кан

Мария Бакалова в образа на Ивана Тръмп

Веднага да кажем, че тук нейното присъствие е твърде различно от спомена за „Борат 2“

„Стажантът“ е филм за Тръмп и неговата първа съпруга

Премиера на историята за романса на младия Доналд и Ивана Зелничкова

Себастиан Стан се справя прилично с младия бизнесмен

Точният превод на американското заглавие „The Apprentice” е „Чиракът“, но за по-възпитано ще използваме „Стажантът“. Още повече, че главният субект на филма Доналд Тръмп - преди да стане президент, но вече милиардер, участва в 186 епизода на телевизионно риалити (2004-2015) под същото название и подбира кандидати за стажанти в неговия бизнес.

Някой изненадва ли се, че 6 месеца преди президентските избори в САЩ, се появява филм, който пряко се занимава с единия от двамата кандидати? Та нали така беше и преди 4 години с „Борат 2“ на реж. Саша Барън Коен, ала тогава Тръмп не бе пряко във филма, а в капана попадна един от неговите доверени съпартийци, бившият кмет на Ню Йорк, Рудолф Джулиани. 

Но веднага да кажем  - сега този филм е по-добър от онази шеметна сатирична пародия – бурлеска, която бе на ръба на добрия вкус с характерния почерк на режисьора. Сега има що-годе приличен биографичен разказ за младия Доналд през 70-те години на миналия век, когато се хвърля в бизнеса с недвижими имоти, иска и успява да се наложи с различни (полу)законни или съмнителни начини да строи скъпи лъскави сгради в центъра на Ню Йорк.

Кадри от филма

Принос за (полу)успеха на филма е участието на сценариста Габриел Щерман и най-вече на режисьора Али Абаси. Той е от смесен датско-ирански произход, а през 2018 година се заяви като надежден режисьор именно на фестивала в Кан със спечелената награда за филма му „Граница“ във втория конкурс „Особен  поглед“.

Сега държи екранния разказ в ръцете си и очевидно не иска „Стажантът“ да бъде агресивна анти-Тръмп сатира. Затова въвежда и нюанси от любовните мераци на Доналд, дори като романтични вълнения по младата и хубава словачка Ивана Зелничкова, преди да стане мисис Тръмп. Но пък след още няколко години той ѝ заявява в прав текст, че вече не го привлича.

И ние затаяваме дъх, защото на екрана е ужким Ивана Тръмп, а в действителност нашата актриса Мария Бакалова. Веднага да кажем, че тук нейното присъствие е твърде различно от спомена за „Борат 2“. Тогава писах, че тя има качества на добра актриса, потвърждава ги и сега. Но уви, все още не може да си избира роли, филми и режисьори. Навярно, един ден и това ще стане. По-важно е, че сега се справя добре с ролята си, въпреки малкото екранно време, без възможност да развие по-задълбочено и интересно образа, което въобще не е било в плановете на режисьора. Но пък няма друга българска актриса, която да е играла първа съпруга на бъдещ американски президент! Шегата си е шега, ала това са изненадите на професията в американската филмова индустрия.

За „Борат 2“ Мария получи номинация „Оскар“, а с тази роля няма как да бъде забелязана. И филмът с щемпел „средна конфекция“ много бързо ще отиде на щанда „Outlet“.

Като е дума за актьорите, да отбележим, че румънецът Себастиан Стан се справя прилично с младия Доналд. Той е в американското кино от 1990 година, досега има роли в 57 филма и тв сериали, а името му нашумя от 3-те ленти с бранда „Капитан Америка“ (2011-2016). А като актьорска концентрация и запомнящо се присъствие редом до него, въпреки по-малката поддържаща роля, е актьорът Джеръми Стронг като адвокатът Рей Кон – юридическа опора на Доналд, но и изпечен играч на ръба на закона.

Все пак режисьорът е успял да прибави (малко като кръпка) един финален монолог на Доналд под формата на разговор с „писател-призрак“ (ghost writer), който ще пише негова книга. Та в тези съвсем не бляскави ораторски думи, Тръмп заявява нещо като тезиси на своите политически принципи – самоуверени, категорични, дори цинични, но не глупави! Тогава е още млад и твърде далече от третата президентска битка, която му предстои през ноември 2024 година. Но едва ли дотогава филмът ще повлияе на резултата – просто няма такъв политически или медиен потенциал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино