Биопроизводството на ябълки, круши и сливи се увеличава

Регистрираните биологични производители вече са 4 961, съобщиха от земеделското министерство.

Двойно повече пчелни кошери са регистрирани като “био”

В сектора на производството на плодове биологичните насаждения от круши и сливи бележат ръст от съответно 5 и 6% през 2023 г., докато площите с ябълки са се увеличили с 15% спрямо предходната 2022 г., отчетоха от министерството на земеделието.

“През изминалата 2023 г. отчитаме увеличение с 59% на биологичните площи, заети с пресни зеленчуци в сравнение с 2022 г. През 2023 г. площите с домати и тяхното производство, са се увеличили с почти 20% спрямо предходната година. Ръстът на площите при пипера спрямо 2022 г. е 10%, докато добивът се е повишил с почти 250%. Половината от количеството е произведено в отопляеми оранжерии”, каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева. Към момента регистрираните биологични производители са 4 961. При биологично пчеларство също има голям ръст при заявяването на броя пчелни семейства - приблизително 89% повече - 24 182 броя спрямо предходната година 12 783 броя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика