В състезания за ветерани 80-годишна лекоатлетка има 20 медала от Балканиади Еленка Костова се състезава в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск

На 11 декември 2017 да почерпят

Ученици изненадаха президента Радев в Плевен

Кралят на Швеция връчи Нобеловите награди за 2017 г. на церемония в Стокхолм

Предотвратиха палеж на синагога в Гьотеборг

Елха падна върху посетители на германски коледен базар

Според прогнозите на синоптиците Сняг по Коледа и в края на годината Почти пролетни температури ни очакват през тази седмица

Ники Хейли: Решението за Ерусалим ще ускори мирния процес в Близкия изток

„Фолксваген Голф” с благоевградска регистрация се заклещи на улица „Стръмна” в Старинен Пловдив

Live Войната на псевдоеколозите срещу България The Guardian в капана на българската зелена мафия

След залавяне да точат банкомат Трима българи осъдени на Фиджи Тъй като не обрали никого, присъдите им само по 12 месеца и 6 дни

Декоративно стъкло падна и рани ръката на момиче в столичен мол

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в понеделник, 11 декември 2017

Заради промяна в закона за ДДС от 1 януари т.г. С 20% пада цената на новите оръжия за армията Едно от решенията е отново промяна в обратна посока, смята министър Каракачанов

„Умирай лесно” се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград

Бира с дигитален подпис разработват БГ учени Целта е да се покаже идентичността на пивото на всяка търговска марка на родния пазар посредством ядрено-магнитен резонанс

Следят за качеството и безопасността на хмелната напитка

Опитите на родните учени да изследват състава и структурата на бирата чрез ядрено-магнитен резонанс са сред първите в световен мащаб.

Българи разработват дигитален подпис на всички видове бири у нас. Той ще показва идентичността на хмелните напитки, предлагани от всички търговски марки на родния пазар.

Иновативният проект се разработва от учени от Центъра по биология на храните, СУ “Св. Климент Охридски”, Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Новият инструментален подход за изследване на състава и структурата на пивото ще се осъществява посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Това е един от първите опити да се изучава бира чрез ЯМР в световен мащаб.

Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш у нас. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Научният колектив, състоящ се от гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева, се стреми да получи достоверни и повторими спектри на изследване на проби пиво. По думите на д-р Иванов използването на ЯМР е наложило да се разработи нова методология на работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на голяма база данни.

“На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво – по вид, производител, а понякога и на всяка партида”, категоричен е той.

Статистическата обработка на получените данни показва, че няма разлика между произведените от един и същ производител хмелни напитки в последователни периоди от време. В същото време се наблюдава и значително разнообразие между видовете бира, предлагани от отделните търговски марки.

Посредством дигиталните подписи на съответните марки, пивопроизводителите ще имат възможността да следят по-добре и за качеството и безопасността на напитките, и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Резултатите от опитите на родните учени показват, че има възможност чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Иновативният проект на българския изследователски екип е предпоставка след време скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат в пъти по-евтино и то само за няколко часа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.