Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Бира с дигитален подпис разработват БГ учени Целта е да се покаже идентичността на пивото на всяка търговска марка на родния пазар посредством ядрено-магнитен резонанс

Следят за качеството и безопасността на хмелната напитка

Опитите на родните учени да изследват състава и структурата на бирата чрез ядрено-магнитен резонанс са сред първите в световен мащаб.

Българи разработват дигитален подпис на всички видове бири у нас. Той ще показва идентичността на хмелните напитки, предлагани от всички търговски марки на родния пазар.

Иновативният проект се разработва от учени от Центъра по биология на храните, СУ “Св. Климент Охридски”, Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Новият инструментален подход за изследване на състава и структурата на пивото ще се осъществява посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Това е един от първите опити да се изучава бира чрез ЯМР в световен мащаб.

Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш у нас. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Научният колектив, състоящ се от гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева, се стреми да получи достоверни и повторими спектри на изследване на проби пиво. По думите на д-р Иванов използването на ЯМР е наложило да се разработи нова методология на работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на голяма база данни.

“На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво – по вид, производител, а понякога и на всяка партида”, категоричен е той.

Статистическата обработка на получените данни показва, че няма разлика между произведените от един и същ производител хмелни напитки в последователни периоди от време. В същото време се наблюдава и значително разнообразие между видовете бира, предлагани от отделните търговски марки.

Посредством дигиталните подписи на съответните марки, пивопроизводителите ще имат възможността да следят по-добре и за качеството и безопасността на напитките, и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Резултатите от опитите на родните учени показват, че има възможност чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Иновативният проект на българския изследователски екип е предпоставка след време скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат в пъти по-евтино и то само за няколко часа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.