Трус от 4,9 по Рихтер разлюля Южна Италия

Освободените от Турция двама гръцки военни са пристигнали в Солун с премиерския самолет

На 15 август 2018 да почерпят

Когато “зелените” правят кочина Защо е позволено „еколозите” да летуват на „Корал”, щом го затрупват с боклук

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

Бисер Петков: Интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях

МТСП провежда последователната и целенасочената политика за социална закрила, социално включване и насърчаване на заетостта на уязвимите групи от населението, включително и роми, ръководейки се от принципите на недопускане на дискриминация, зачитане на човешкото достойнство и осигуряване на условия за равни възможности и равно третиране на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на конференция, посветена на интеграцията на ромите под наслов „Ромското включване – къде сме и каква е посоката“, която се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Петков подчерта, че интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях поради ниско образователно и квалификационно ниво, което намалява значително шансовете им на пазара на труда. Той допълни, че с цел повишаване заетостта и обучението на безработните роми министерството провежда различни обучения, програми и проекти за заетост, повишаване на квалификацията и насърчаване на предприемаческата им култура.

В резултат на доброто сътрудничество с ромски неправителствени организации, през 2017 г. са осъществени над 380 срещи с ромски организации с цел провеждане на съвместни инициативи и кампании. През 2017 г. 46 293 безработни роми са включени в обучения и заетост, което е 13.5% от всички безработни, включени в тези проекти. В изпълнение на Европейската гаранция за младежта през миналата година в обучение и заетост са включени 5980 младежи от ромски произход.

Министър Петков изтъкна ролята на ромските медиатори за успешното провеждане на политиките за ромската интеграция у нас. През 2017 г. 88 ромски медиатори, работещи в бюрата по труда в страната, са активирали близо 5 600 неактивни лица от ромски произход. През миналата година са проведени и 4 трудови борси за улесняване на достъпа на лицата от ромски произход до информация за свободни работни места. На тях са присъствали 405 търсещи работа лица, като от тях 211 са започнали работа.

Той посочи и приноса на дейностите, финансирани по OП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. През м. март т.г. стартира схемата „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“, за която е предвиден ресурс от 26 млн. лв. Трайната интеграция на ромите може да стане само с реализиране на комплексни мерки и прилагане на интегриран подход при съобразяване с конкретните нужди в различните населени места. Очакваме най-малко 11 600 роми да бъдат включени в мерките по проектите, изпълнявани от общините, уточни министърът. Той допълни, че над 2200 деца от ромски произход са включени в мерки за ранно детско развитие и деинституционализация. Други 1700 роми са покрити от мерки за социално включване.

Във форума взе участие и зам.-министър Росица Димитрова, която акцентира върху доброто партньорство между изпълнителната и местната власт, гражданските организации, неправителствения сектор и бизнеса при изготвянето на стратегическите документи, свързани с интеграцията и социалното включване на уязвимите лица, в това число и хората от ромския етнос. Тя припомни, че България изпълнява Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. В по-голямата част от общините са изготвени и се изпълняват общински планове за интеграция на ромите и други сходни в уязвимо положение групи от населението.

„Значимо е партньорството на местните власти с неправителствените организации, бизнеса и гражданския сектор, защото сме идентифицирали основните области, в които да акцентираме – преодоляване на бедността, на неграмотността, превенция на изоставянето на деца, подкрепа на семействата, за да може децата да бъдат отглеждани в семейна среда“, коментира Димитрова.

Зам.-министърът подчерта, че в България има добре развити модели на предоставяне на интегрирани услуги, с които България може да се гордее, като планиране на ражданията, подкрепа при рискова бременност, подкрепа на майките с цел превенция на изоставянето на детето и най-вече, когато се касае за дете с увреждане.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Вече ми се повръща от двете думи заедно „роми“ и „интеграция“. Наивниците си го пожелават всеки ден от десетилетия по медиите и все не им се получава.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.