Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Термошлемове показват температурата на хората

Когато COVID-19 се появи в почти десетмилионния китайски град Ухан, светът се обърна към тях с критики, че няма да успеят да се справят с ограничаването на вируса. До една степен бяха прави, тъй като го разпространиха към днешна дата бел. Ред. (24.03.2020) в цял свят. Но от друга страна всички подцениха Китай спрямо технологичното им развитие, което се оказа най-важното в тази ситуация, а именно да се преборят с коронавируса.

Китай е иноватор в технологиите

Като технологичен гигант Китай демонстрира, че може да бъде водещ иноватор в световен мащаб, дори да задминe САЩ и Япония в напредъка си спрямо Индустрия 4.0. Aзиатската страна има приблизително 800 милиона интернет потребители, почти всички от които притежават смартфони. Нещо повече - Китай успява да ограничи кешовите разплащания в бума на пандемията в страната, като дезинфекцира или унищожава банкноти, които е възможно да имат молекули от вируса по повърхността им. В азиатската страна в края на 2018 г. около 73% от интернет потребителите са използвали приложения за онлайн разплащания. Спрямо средния процент за Европа - 50%, това е огромно предимство пред Китай. Един от най-популярните методи за целта в Китай е плащане чрез лицево разпознаване. Но това изглежда като малка крачка в сравнение с технологиите, които използват в 16-те временни болници, които построиха срещу разпространението на COVID-19.

Роботите са повече от лекарите

С навлизането на коронавируса в Европа и невъзможността на Италия да се справи със заразата, се запитахме: “Как успяват да се преборят с вируса в комунистическата страна Китай?”. Ключовата дума е роботизация. Всъщност в болниците в Ухан роботите са повече от лекарите. Това помага да се ограничи разпространението на коронавируса от човек на човек. Още на влизане в болницата, те посрещат технологии от последно поколение - устройства за измерване на телесната температура с 5G връзка, която да сигнализира на лекарите за пациенти със симптоми на вируса. Докато лекарите имат нужда от почивка, роботите са при пациентите 24/7, измервайки сърдечната честота и нивата на кислород чрез интелигентни гривни и пръстени, които слагат на ръцете на болните. В коридора на болницата в Ухан може да се види как робот доставя лекарства по стаите и едновременно с това дезинфекцира пода и почиства заразените зони.

Те не пренасят заразата

“Роботите не пренасят болести и могат лесно да бъдат дезинфекцирани”, каза Бил Хуанг, изпълнителен директор и основател на CloudMinds, които дариха роботи на болниците в борбата с COVID-19. Техният патрулиращ робот има хиляди дюзи за разпръскване на дезинфектант и има 360-градусов обхват на помещенията. Роботът може да се управлява от телефона и да бъде зададен на различни програми. Той е перфектното решение за хигиенистите, за които остава да почистят плотовете и другите повърхности, които роботът не може. Oсвен това роботите използват ултравиолетова светлина, за да убиват вирусите и бактериите по пода и стените.

Разнасят храна и заместват санитарите

Допирът на лекарите до пациенти в Уханскати болници е ограничен, заради технологичното решение на друга голяма китайска компания. Тя разработила робот, който да разнася храна и вода на пациентите. Той може и да се използва от медицинските служители за доставка на консумативи между отделните стаи и кабинети. Роботът има 2D камера, която помага да се избегнат сблъсъци и да се адаптира към променящата се среда.

Същите роботи помагат и в банките, в магазините и по улиците на китайските мегаполиси, за да предотвратят разпространението на пандемията. Дроновете са другата позната технология, която може да помогне на полицаите в разпръсването на големи тълпи, измерването на температура, дори лицевото разпознаване, което може да идентифицира хората по улицата и да хване нарушител на карантината.

Смарт гривни на летищата

Слизайки на летището в Хонк Конг получавате смарт гривна. Тя е свързана с приложение, което пристигащите трябва да изтеглят още на летището. По този начин всички, поставени под четиринадесетдневна карантина, могат да бъдат проследени по местоположението им. Властите в Китай ще бъдат уведомени, ако хората, които трябва да са под карантина, напуснат домовете си.

Термошлемове

Освен лекарите, полицаите също успяват да борят COVID-19 със смарт технологии. Те имат шлемове, които показват температурата на всеки, който мине по улицата. Инфрачервената картина показва в лилаво хората, които имат над 37 градуса, а в жълт цвят тези с нормална. Те дори алармират полицаите за хора с висока температура. Китайската компания Куанг-Ч9 обявии, че е произвела каската специално, за да помогне в борбата с коронавируса. “Всеки с температура може да бъде “хванат” от разстояние до пет метра и шлемът автоматично прави записи в базата данни и записва цифрите. На полицаите са им нужни само две минути, за да сканират опашка от повече от 100 души с помощта на интелигентната каска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии