ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати Фиксирането им на нивото отпреди кризата ще ги остави по-високи

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Харманли

Шефът на „Бул Био“: Действието на БЦЖ ваксината върху коронавируса тепърва предстои да бъде доказано

Четвърти пациент е с положителна проба за коронавирус в Търновско

Инж. Олег Асенов, АПИ: Няма предпоставки за удължаване на срока на винетките

Пишете, рисувайте, творете за гората – СИДП ще публикува всички творби

Борисов: Всички сме на едно мнение – PCR е най-надеждният тест за коронавирус Пикът на болестта ще е следващите 2-3 седмици, заяви премиерът

Какво е по-страшно от китайската азбука?

Краят на илюзиите Самозабравянето на бюрократите застрашава основата, върху която е изграден ЕС

Кметът Фандъкова: Най-пострадалият сектор в София е транспортът

Проф. Коста Костов: Приложените досега мерки срещу коронавируса са наложителни (ВИДЕО)

Вучич обяви полицейски час в Сърбия до понеделник на обяд

Ето кои са симптомите на Covid-19, наблюдавани от българските медици

Валежите спират, очакват се температури до 14 градуса

САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

Битката на двете статуи – Александър и Дромеас Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците?

На централния площад в Скопие се издига огромна бронзова статуя върху кръгъл пиедестал, изобразяваща древен воин яздещ подивелия си кон с издигнат меч в ръка. Официалното му име до скоро бе „Воин на кон“, но всички знаеха, че в действителност става дума за Александър Велики, яздещ известния си кон Буцефал. Тази статуя е произведена в леярните Ferdinanto Marineli на Флоренция, като общата стойност е 9,4 милиона евро (5,3 самата статуя и 4,1 основата заедно с шадравана, осемте лъва). Височина надхвърля 23 м, което я превръща в най-голямата скулптура, която съществува до този момент в Европа. Поставена на площада в Скопие през Юни 2011 г., в стремежа на Никола Груевски да свърже историята на неговата страна с епохата на древна Македония и големия пълководец Александър.

Две десетилетия по-рано, през 1988 г. в центъра на атинския площад „Омония“ бе поставена ексцентрична стъклена статуя, изобразяващи фигура на бегач (Дромеас). Модерно произведение за онази епоха, различно от естетиката на гърците, които трудно се разграничават от стандартите на археологичните статуи.

От първия момент произведението привлече фанатични поддръжници и противници. Скулпторът е Костас Вароцос, преподавател в Солунската художествената академия. „Дромеас“, така бе наречено произведението, остана десет години на площад „Омония“, но когато започна строежът на метрото, бе преместено на друг атински площад, срещу Националната художествена галерия. Статуята е висока 12 метра и тежи 7 тона.

Проектът стана известен, когато министърът на културата Мирсини Зорба покани скулптора на „Дромеас“ и поиска от него разрешение за осъществяване на тази размяна. Вароцос в началото помисли, че става въпрос за шега, след което побесня. Още повече побесняха гръцките медии. „Не стига, че ни взеха името Македония, сега ще ни изпратят и техни статуи“, писаха гръцките вестници. Министърът на културата сблъсквайки се с негативните реакции, се изплаши и отстъпи. Първоначално каза, че никога не се е срещала с Вароцос, но когато разбра, че е видян да влиза при нея, заяви, че е проведен общ разговор, но без конкретно предложение за размяна. Така или иначе не бе достатъчно разрешението на твореца, за да стане тази размяна. Вароцос притежава авторските права върху художественото произведение „Дромеас“, но собствеността на статуята принадлежи на Атинската община.

Но защо толкова реакции и врява, след като става въпрос за размяна на две статуи между страните, което е нещо обичайно. Вероятно, защото Преспанското споразумение е изключително неприемливо в Гърция. Колкото международните организации и лидери прославят Ципрас и Заев за подписването му, толкова гърците се изнервят с това споразумение. Всички проучвания показват, че 70% от гърците го смятат за недопустимо. В Северна Гърция процентите на правителството паднаха под 10%. В този общ климат на реакции, идеята да се размени „Дромеас“ срещу Александър от Скопие, бе приета като възмутителна и доказателство, че правителството на Ципрас буксува.

Истината е, че тези статуи бяха поставени от Груевски в центъра на Скопие, за да създаде изкуствено една древна Македонска история, която се превърна в постоянен повод за изнервяне на гърците. Преспанското споразумение възстанови тази историческа истина, като бе признато, че днешната македонска етническа група няма нищо общо с гръцкото древно наследство.

Тук се появи и друг забавен факт. Премиерът Заев, заяви, че древногръцките статуи на Александър Велики, на неговия баща Филип, на майка му Олимпия и други подобни, поставени от Груевски, ще бъдат премахнати. Когато бе поставен огромният Александър, повечето страни на ЕС получиха протестни ноти от Атина с предупреждение към Скопие да „не предизвикват гърците“. Поради тази причина статуята тогава не бе наименувана Александър, а „Воин на кон“, въпреки че всички знаеха за кого става дума. Към днешна дата премиерът Заев реши в крайна сметка да не бъде премахната статуята, а да бъде наречена вече с истинското й име, като бъде поставен надпис в основата й, който да обяснява, че става въпрос за паметник на гръцкото и световното историческо наследство.

Съответно атинският „Дромеас“ премина в един втори период на слава. Дори и тези, които не искаха да го виждат и проявяваха безразличие, днес го обикнаха невероятно. Всички вече говорят за него с гордост и са готови да го защитят в случай, че се появи вероятност за преместването му. Показателно за блясъка, който отново изживява статуята, е фактът, че преди няколко дни по време на демонстрация от протестиращи медицински сестри, спряха за малко пред статуята, поклониха се и поставиха цветя, като че става дума за паметник на герои и всички приветстваха тяхното преклонение, а до преди няколко години подобно „преклонение“ щеше да бъде саркастично поругано.

С две думи, ако размяната бъде направена, след две десетилетия Александър отново ще се намести в статуята си в центъра на Атина, след което ще последва историческо продължение на сагата „Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците?“.

 

Културен акт

В началото на април гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети официално Скопие в знак на добросъседство между Гърция и Северна Македония след подписване на Преспанското споразумение. По време на посещението следва да бъде обявен и един културен акт с висок символизъм. Размяната на две статуи, като доказателство на добрия климат между двете страни. Тоест, монументът от Скопие„Воин на кон“ ще замести в Атина „Дромеас“, който съответно ще бъде поставен на някой площад в Скопие. Съдбата на тези две статуи се преплете по много странен начин.

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Александър Велики и баща му Филип Велики не са нито гърци , нито македонци, защото са българи от тракийското племе „Беласи“ (на гръцки Пеласи). Родом са от село Бела (на гръцки Пела. Има много градове Бяла и Белград, българската планина Беласица и др.) Те са воювали срещу гърците. Говорели са български език (Филип е ползвал преводачи, когато е преговарял с гърците). Столицата му е била Филипопол, където наскоро намериха най-голямото количество монети (единствено в света), където е била и монетарницата за сечене на монети с лика на Филип.
  Псевдонима „македонски“ възниква когато Александър Велики лично награждава траките от племето „македони“, които са се проявили във войската му като силна пехота. Нагадата е била, че им предоставя земя за живеене където е сегашната Северна македония. Тогава траките от племето „македони“(които са част от българските траки) дават псевдонима „МАКЕДОНСКИ“ на тракиеца българин Александър Велики.
  Така, че тракиецът българин Александър Велики е „македонец“, точно толкова, колкото Лорънс Арабски е чист арабин !!!

  1. Тракийските племена са ровече от 100 и през отделните епохи когато едно от тях успее да наложи властта си над останалите се налага и неговото име. Траките от най.-голямата група на мизите, наричани и българи, е дала името на държавата ни. Известни са „филипиките“, където Филип е наричан варварин, т.е. Не е грък. Александър побеждава всички гърци. В неговата армия най-много са другите траки, не само „македоните“, а гърците в нея са по-малко, отколкото гърците в персийската армия?! Защо гърците не обявят е Персия за гръцка? Александър е имал право да се обяви за елин, защото той е тракиец, а елините/селините/ са тракийско, племе пазители на храма на Зевс в Додона. Не са гърци. Митологията е тракийска, а не „гръцка“. Гърците обичат да си присвояват всичко, последно с измама взеха над 300 милиарда от ЕС.

 2. миналата година,когато имаше протести за името на македония в атина,възрастна атинянка крещеше-нека скопяните да четат гръцка история.ами точно така бе бабе,те вашата история чатат.където ясно е написано-македонците са варвари,чужденци,поробители на елада.александър е окупатор и т.н. и т .н.няколко баби бабуват на създаването на новогърция през 1821.-англия,германия,франция и русия.

 3. Александър Велики не е нито грък, нито северномакедонец…Той е от тракийското племе „македони“,т.е. българин!

 4. vay be Bılgarski Trakiytsi koya e OLİMPİYA mayka na Aleks…i sıpruga na Filipo…Egipetska hetera prentsesa…siz naibahte tsyalata istoriya…17 000 godini BALKANİTE SA BİLİ Finikiysko-Egipetska koloniya…samata duma BALKAN v drevniya Türko Mogolski zaşto se sreşta kato BULKAN…SIVPADENİYE NALİ trakiytsi…sled SPARTAK ROMA RİM izbi vsiçki TRAKİ…VİYE OT KIDE PRIKNAHTE…ili ste grıtsko-egipetski KIPTİ…TSİGANİ…

 5. vay be Bılgarski Trakiytsi koya e OLİMPİYA mayka na Aleks…i sıpruga na Filipo…Egipetska hetera prentsesa…siz naibahte tsyalata istoriya…17 000 godini BALKANİTE SA BİLİ Finikiysko-Egipetska koloniya…samata duma BALKAN v drevniya Türko Mogolski zaşto se sreşta kato BULKAN…SIVPADENİYE NALİ trakiytsi…sled SPARTAK ROMA RİM izbi vsiçki TRAKİ…VİYE OT KIDE PRIKNAHTE…ili ste grıtsko-egipetski KIPTİ…TSİGANİ…

  1. Kakvi egiptiani bili na balkanite ? Egiptianite sa ciganite doshli na balkanite sled turskoto nashestvie!
   A dumata BALKAN, oznachava BALgarski KANias. T.e. Balgarski kniaz (balgarski car). Tazi duma e otpredi 7000 godini predi Novata Era. Po kasno e stanala sinonim na PLANINA i vliazla v rechnicite na turci, egiptiani i persi.
   Ako ne viarvate na drugo to chetete kakvo pishe Yoan Malala za Troianskata voyna : „Ahil vodi svoia voyska ot 3 000 choveka narichani togava mirimidonci, a sega narecheni balgari“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.