Благодарности за Борисов от Масуд Барзани

Министър-председателят Бойко Борисов е приел на среща миналата седмица делегация от автономията Иракски Кюрдистан - това съобщава официалният сайт на президентството на района.

От Министерския съвет потвърдиха пред „Труд“ информацията, като обясниха, че посещението е било част от обиколка, в която е включена и страната ни.

Начело на делегацията е бил държавният глава на автономията Масуд Барзани, като в нея са фигурирали още началникът на кабинета му Фуад Хюсеин, членът на Политбюро на Демократическата партия на Кюрдистан Азад Бервари и отговарящият за външните работи на Кюрдистан Хемин Хаврами.

Визитата е отразена широко и от канал „Кюрдистан 24“, където има репортаж от разговора.

Основната тема, по която са говорили Борисов и Барзани, е била за референдума за независимост, който Иракски Кюрдистан иска да организира и от автономия на световната карта да се превърне в държава. Освен България Масуд Барзани е посетил Йордания, където също е представил идеята на Световната икономическа конференция за Близкия изток и Северна Африка.

Българският премиер и президентът на автономията са обсъдили и развитието на военните операции срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия - именно въоръжените сили на автономията - „Пешмерга“, играят голяма роля в борбата срещу терористичната групировка.

Барзани е благодарил на страната ни, че е част от коалицията в битката срещу тероризма. От своя страна премиерът Борисов му е казал, че „Пешмерга“ показват героизъм в тази война.

 

Партиите там вече се договориха

Допитването ще бъде тази година

Референдумът на Иракски Кюрдистан бе договорен от политическите партии в началото на април тази година.

Тогава между представителите на двете основни формации - Демократическата партия на Кюрдистан и Патриотичния съюз на Кюрдистан, и президента Масуд Барзани се проведе среща, на която бе постигнато споразумението.

Темата за независимостта на Иракски Кюрдистан се повдига от местните политици нееднократно от момента на придобиването на автономия на региона през 2005 г. През 2016 г. президентът на региона Масуд Барзани обеща, че ще има референдум до края на годината, но това не се случи.

Време и условия

„Дойде времето, а и условията сега са подходящи хората да се произнесат за своето бъдеще на референдум. Той няма задължително да доведе до незабавно обявяване на независимост, а по-скоро ще покаже мнението и волята на народа“, обяви Барзани още при изказването си през миналата година.

Официално Иракски Кюрдистан включва три провинции, но кюрдските сили упражняват контрола върху още четири, в които Багдад иска да запази властта си.

Иракската централна власт напусна редица зони в северните части на страната през лятото на 2014 г. заради атаките на „Ислямска държава“. Това позволи на кюрдските сили да засилят присъствието си там.

Богатата на петрол провинция Киркук, която сега се контролира от кюрдските сили „Пешмерга“, се очаква да бъде основна точка в спора с Багдад. Регионът, независимо от централната власт в Ирак, изнася петрол към Турция.

 

Пешмерга - тези, които виждат

Пешмерга, буквално преведено като „тези, които гледат смъртта в очите“, са въоръжените сили на автономния регион Иракски Кюрдистан.

Начело на Пешмерга е президентът, който сега е Масуд Барзани. Самите формирования на Пешмерга до голяма степен са отделно от Кюрдската демократическа партия (КДП) и Отечествен съюз на Кюрдистан (ОСК), въпреки че и двете са верни на правителството на региона. Силите на Пешмерга са отговорни за защитата на земята, хората и институциите в региона на Кюрдистан.

 

Коментари

Задължително поле