Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Благоевградска докторка воюва като Дон Кихот с наркотиците 16-годишно момиче вследствие на употреба на дрога е развило шизофрения

Любенова не жали усилия и време да обяснява на подрастващите колко голяма е вредата от наркотиците.
Доктор Теменужка Любенова
Доктор Теменужка Любенова

Има една жена в Пиринско, която е най-мразената от наркодилърите и най-уважаваната и обичана от наркомани , които са решили да скъсат със зависимостите си. Доктор Теменужка Любенова е нещо като емблема на региона и няма институция, която да не я познава. Повече от 20 години тя е посветила работата и живота си на борбата с пороците и най-вече с дрогата. Тя е председател на Общинския съвет по наркотични вещества. Наименованието на структурата звучи скучно и досадно някак си, но тя и екипът й са превърнали отдавна тази служба в една активна и работеща организация, която често е трън в петите на чиновници и политици.

Във форумите наркодилърите често я заливат с обиди, оспорват и познанията по медицина, когато пише,ч е марихуаната е опасна. Заплашват я, но докторката не се плаши лесно.

„Узаконят ли марихуаната, цяла Южна България ще гледа канабис вместо домати“, това я чуваме да казва пред родители и учители . В кабинета й няма да я видите, защото тя като Апостол обикаля училища и организации по села и паланки. Нито я мързи,нито й омръзва да повтаря и разяснява опасностите от наркотиците и пороците. Когато бабите започнаха да садят масово канабис в Петричко, ядосана стигна и до там. Питаше ги дават ли си сметка, че тази трева убива деца, съсипва им бъдещето, а ако това са вашите внуци?! Вбесява я масовия отговор- нас какво ни интересува! И пак не се отказва и продължава с обиколките, срещите и разговорите.

„Трудно ми е да приема,че съвестта и моралът е заспал у възрастни хора, само и само да изкарат едни пари. За мен тук държавата трябва сериозно да се намеси, да създаде алтернатива на канабиса, да субсидира и даде повече възможности хората да гледат земеделска продукция, от която да изкарват достатъчно средства, да създава повече работни места. Иначе сега производителят на домати е три пъти по-беден от продавача или посредника, няма логика. Не оправдавам мотивите за пръкването на канабисовите плантации, но трябва да има сериозна държавна политика, която да направи производството на дрога непривлекателно и опасно занимание. В това число присъдите трябва да бъдат по-строги“, казва доктор Любенова.

Наскоро в Благоевград  се проведе кръгла маса за наркотиците. Там бе представен ужасяващ пример за едно 16-годишно момиче, което вследствие на употреба на марихуана е получило психично заболяване – отключва шизофрения. Случаят стига до местния ОбСНВ на доктор Любенова.

„Случаят е от Благоевград, много трагичен, родителите са разделени, дядото се грижи за момиченцето. След употреба на марихуана развива шизофрения, прави седем опита за самоубийство. Искахме да го настаним в клиника, имам предвид детска психиатрия, защото то е под 18 години. Въпреки че министерството на здравеопазването тогава ни съдейства, клиниките отказаха да приемат момичето.

Това е сериозен проблем. Клиниките отказват такива пациенти, защото няма гаранция, че дилърите няма да вкарат дрога и в отделенията. Имахме такъв случай, наше момче, вкарано в клиника, успя да надруса половин отделение, след като внесе вътре дрога. Тези случаи обаче подсказват,че у нас трябва да се създадат отделни отделения за наркомани развили психиатрични заболявания, те да бъдат изолирани от другите болни, както имаме подобни клиники в Раднево, Суходол. Те са абсолютно недостатъчни за цяла България при това разпространение на наркотиците. Не трябва да бъдат смесвани зависимите над 18 години и под 18 години. И подходът към тях трябва да е различен, имам предвид психолозите , които работят с тях, разказва доктор Любенова за реалностите у нас.

Тези промени  и създаването на такива отделения отдавна  се искат от Сдружения на майките и други организации, но явно липсва воля това да се случи. .Въпреки това докторката не се отказва, пише и праща непрекъснато предложения до институциите и политиците. Даже по този повод доживява да чуе от един служител- генерал в МВР, по време на едно от заседанията на Националния съвет по наркотични вещества, следното: Д-р Любенова, аз отлично ви разбирам, но считам,че с писмата ,които пишете до различните институции с предложения, може да издадете толкова томове, че да засенчите дори Тодор Живков. За мен това е гавра, този човек буквално ме нарича  един вид графоманка, вместо да вникне в проблемите.

Тя и екипът й са помогнали на десетки закоравели наркомани да откажат порока. Един от тях е получил нов шанс за живот, вече е главен готвач в престижен ресторант в Лондон, друг пък е на високо ниво компютърен специалист в Канада, трети е загърбил ужасния навик и има семейство и деца, примерите са десетки. Някои от тях, които имат възможност, ходят заедно с докторката по училищата и разказват на младите своя личен опит с дрогата, говорят за ада, през който са минали, включително в затвори и комуни.

Доктор Любенова е успяла да спечели на своя страна в битката и църквата. За нея без вяра няма лечение. Владиката Серафим също полага усилия за лечението на младежи. Често безпътни се приемат в Хаджидимовския манастир , където с труд и молитва откриват нов живот без дрога.

Благоевградската лекарка е редовен лектор в училища и здравни заведения.
Благоевградската лекарка е редовен лектор в училища и здравни заведения.

Затова и другото предложение, което отстоява докторката пред политиците, е задължително да се въведе изучаване на предмет „Гражданско общество“ в училище. „Децата трябва да получат познания за хигиена, за добро и лошо, красиво и грозно, елементарно медицинско ниво за болести и лечения, сексуална култура, някой трябва да ги научи, че не е задължително да имаш яки бицепси, за да бъдеш красив. В името на подобни модни увлечения, младежите безконтролно взимат анаболи, а после просто влизат в статистиката за случаи на  млади момчета, получили инфаркти вследствие на зобенето.

Другата кауза на Любенова е битката с опитите да се внуши на обществото, че марихуаната е безопасна и дори с нея се лекуват редица болести.

Тя съзира в това опити да се легализира канабиса за медицински цели у нас. Темпераментната докторка се гневи на тази тема и казва: „Първият, който говори и прави всичко възможно за легализиране на канабиса и след това на всички останали наркотици, е Пабло Ескобар. България попада в световната тенденция и не остават назад някои среди, които усилено рекламират у нас марихуаната, говорят и пробиват чрез медии, казват, че от нея не се развива зависимост, че марихуаната лекува редица болести. И още, че легализацията ще доведе до намаляване на нейното търсене. Всичко това е една огромна лъжа. За мен най-точен е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който казва,че медицинската марихуана е най-голямата измама на всички времена. И че най-глупавото нещо, което е направено в Америка, е легализацията на марихуаната. Марихуаната е страдание, погубила по нечовешки жесток начин хиляди животи, унищожила съдби на цели семейства.

Когато чуете по радио или телевизия, че се правят проверки на бонбони с нарисувани листа марихуана на тях или други хранителни изкушения за деца, то задължително зад сезирането и акцията стои благоевградската доктор Любенова. Тя не се уморява да сигнализира и ръчка институциите да си вършат работата. Защото много от правилата и законите ги има, но няма кой да изпълнява и контролира написаното.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Eстествено, че трябва да я легализират. Ако не го направят – орг. престъпност ще печели, ако го направят държавата ще печели. Не мога да разбера, защо алкохолът и цигарите са разрешени а марихуаната не. Хората, които си пушат ще си пушат – има разлика обаче дали ще я купуват от престъпници или легално.

  1. ДАНО ДЕТЕТО ТИ ПРОПУШИ МЪРШО И ДА СТАНЕ БОКЛУК КАТО ТЕБЕ

   1. Като стискаш зъби – леко да си счупиш някой зъб.
    Пуберче, пуберчее от 1000 км те различавам, че си на не повече от 18 години. Хапвай си голям да пораснеш…

 2. Глупости. Ако цяла южна България гледа канабис, цените ще паднат и няма да има сметка да се гледа канабис.

 3. Те и без тва гледат. Куките ще трябва да се занимават с циганите а как циганин пише показание хаххаха. Виждали сте куки как разпитват, много е смешно като сериала Женени с деца като ал бънди разпитват сина и дъщеря си и ги карат да пишат. Може да си умрете от смях.

 4. Какво да кажеш на тази женица,”доктор” на некомпетентността,почти в цяла Европа се декриминализира и легализира,даже и съседите ни от Македония,само нашите умствени капацитети действат наопаки,но къде ще се сравняват Холандия,Португалия, Чехия,Испания,САЩ, Уругвай,Гърция,Македония,Канада,Германия, Израел,Мексико,Англия,Австрия,Нидерландия,Италия,Кипър,Румъния даже в Русия ако пушиш навън се разминаваш със глоба,тези “прости хора” не могат да се сравняват с д-р Теменужка Любенова.

  1. КОЛКО ДА СИ БРАВО. ТО В ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ НЪПЛНИ С ПЕДЕРАСТИ КАТО ТЕБЕ

 5. Странно-алкохолът е легален, цигарите-легални, а марихуаната-не. Криворазбран морал. Забранете легалната дрога-алкохол,цигари, кафе, таблетките валериана-слаб наркотик с успокоително действие, който можеш да си купиш във всяка аптека.

 6. Ебането за пари и то нелегално момичетата нямат овлажнител кондома изсъхва душовете са под всякаква критика също!!!!

 7. Едно момиче шизофрения развило, бре!!! А аз съм чувал за един, дето маниакална депресия в следствие носенето на кецове развил. Или другуия, дето бръсненето всеки ден го подлудило и хем си оставил брада, хем в Ислямска държава се включил….
  Докторе, докторе… Няма ли кой да ти обясним, че лепенето на етикети и догматизмът са еманация на едно друго време… В един друг строй… Факти и доказателства нямаш /то няма и как да имаш, след като цял свят твърди обратното/, но енергия и магарешки инат – дал Бог! Жива и здрава да си, ама според мен, ако се легализира марихуаната, наркоманите няма да станат повече, а по-малко. Логиката е в това, че сега всичко е зад бариерата на закона и след като си я минал /с марихуаната/, нищо не ти пречи да продължиш. Но ако бариерата не е преди, а след марихуаната, някой хора няма да продължат. Но ти си кон с капаци. Няма да ме разбереш!

 8. Аз съм за тоталото узаконяване на каквато и да е дрога. Поне ще е под държавен контрол и ще е чиста. Най-много хора умират от мръсна и некачествена дрога. Трябва да има всякаква дрога по аптеките – разрешена за лица над 18 години. А най-тъпото е че забраняват растение… от това по-тъпо здраве му кажи.

  1. НОРМАЛНО Е ДА СИ ТЪПАК . ВСЕ ПАК СИ ЧИТАК. ТО И МОХАМЕДЕ БИЛ ПЕДОФИЛ. НА 65 ГОДИНИ Е ИМАЛ 6 ГОДИШНА ЖЕНА. ХАРАКТЕРНО ЗА МЮСУЛМАНИТЕ Е ЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 90 ПРОЦЕНТА СА ТЪПАЦИ

   1. Е сори ама аз съм либерален и толерантен човек – не всеки човек притежава тези добродетели

 9. Проблемът на тази жена е, че когато 20 години си обеснявал една и съща глупост и накрая се окаже ГОЛЯМА ГЛУПОСТ и ЛЪЖА, е много трудно да кажеш пред всички хора на, които си водил реч – че всъщност си глупак и всичко е било една глупост.

 10. И понеже ”държавния контрол”е много надежден:))) хехехе Дай Боже да не те среща мечка..другото е умрела работа..Жалко за хилядите семейства, загубили деца в следствие на тази отрова…

  1. Починалите от марихуана в света са единици и то защото тревата е “друсана”. Със сигурност е по-малко вредна от алкохола, който убива.

 11. Jony Bravo, само да ти кажа, че Нидерландия и Холандия са една и съща държава 🙂

 12. Кой ли ви плаща,за да плюете толкова и да лъжете…?Първо се изучете за доктор и тогава оценявайте.В България масово обикновени хора с посредствено образование правят оценки и дават акъл на по-учени хора.
  ДОКТОРКАТА Е НАПЪЛНО ПРАВА.
  Само,че в България се възхищават на мошениците и престъпниците.От кого ли се учат…?

  1. Тиии докторке – дай статистика колко хора са починали от марихуана и колко хора са починали от алкохол – тогава се напиняй да правиш каквото и да е.

 13. Отворковци, много сте чели, много знаете ама акъл за пет пари нямате. Посочвате Холандия, Германия и т.н., където е разрешено отглеждането на марихуана. Знаете ли кой управлява България, каква ни е полицията, съда и цялото държавно управление. Колко сме бедни. Най- бедните в ЕС. И при тези условия ако се разреши марихуаната България ще заприлича на Колумбия или друга латино република, където дерибействат наркокартелите или на… Афганистан. Защото сме много по-близо по бедност, корупция и престъпност до Латинска Америка и далече от Холандия и Германия.

  1. Станко, хич не сме бедни, гледай лелката колко е забогатяла за 20 години.
   А и като ни вкараш в затвора Станко, няма да ни направиш по-богати.

  2. И какво? Искаш да намекнеш, че докторката ни пази от това да се превърнем в балканската Колумбия ли? Любенова ни пази от дерибейството на наркокартелите?

   1. Кой ви пречи да опитате тревичка, да не би да се е свършила при дилърите? Ако искате да произвеждате и търгувате идете там където е разрешено. Може и да забогатеете.

  3. Нищо такова. Държавата ще има монопол върху производството и разпространението. При разрешена трева за забавление дали някой би си купил от съмнителен дилър, при все, че я има по заведенията?!

 14. Теменужка е шизофреничка. Тя самата разви тежка форма след само една цигара. Сега ни показва на какво ще заприличаме ако пробваме и ние.

  1. ДРУСАЙ СЕ НА ВОЛЯ БЕ ТЪПАК НЕДОНОСЕН. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ СПАСИ АКО СИ РЕШИЛ ДА СЕ ДАВИШ

 15. Поздравявам тази лекарка. Бъдете жива и здрава! Не спирайте тази неравна борба, кажете с какво мога да ви бъда полезна като филолог и като майка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.