Благоевградчани хванаха гората, удариха го на пикници, варене на ракия и пролетно чистене

През двата почивни дни благоевградчани масово се изнесоха към гората и околните баири около града. Въпреки призивите да не се излиза от дома, те не успяха да устискат на забраните и грабнаха деца и домашни любимци.

В един от околните баири, който се намира над най-многолюдния квартал в Благоевград, над десетина семейства си организираха пикник на поляна. Вярно ,бяха на голямо разстояние едно от друго, но скупчване на хора имаше. Полицията буквално се разкъса на десетки страни - едни ходеха да прибират хората по домовете, други проверяха онези, които са под карантина дали я спазват, трети бяха на КПП-та, четвърти –следят за обществения ред,пети-стоят пред големите магазини,шести -патрулират. Прави впечатление,че родните полицаи са недоспали, необръснати, личи, че изнемогват.

В Банско ,градът под карантина, също има изкушили се да излязат. И млади и стари хванаха пътеките към планината и се разходиха, което пък възмути останалите, които стоят плътно в домовете си.

Други запълваха време като садят цветя и правят саксийници. А пък младо момиче призова, всеки в Банско да изкара по паничка храна за бездомните животни в пустия град.

Кметът на Сандански Атанас Стоянов загради достъпа към паркове и детски площадки с ленти и въжета и предупредителни надписи, за да спре млади и стари да шетат.

Пенсионерите от Благоевград масово роптаят, че са им дали един двучасов прозорец за пазаруване и после по домовете си. Те трудно приемат ограниченията да не излизат.

А повечето семейства, които спазиха забраната го удариха на голямо чистене, пране и земеделска работа.

Мъжете чистят мазетата и работилниците си, докато жените им мият прозорци и чистят. Децата са по компютрите, но родителите признават,че вилнеят по стаите като подивели.

Казаните за ракия обаче работят и там бяха направени списъци за варене на джибрето. А най-запалените да имат у дома домашна ракия трескаво подготвяха бидоните със суровината.

Най-уплашени бяха една част от благоевградчани заради забраната да излизат от града, защото имат къщи по околните села, където гледат животни. Сега не знаят как и кой да им даде бележка, за да преодолеят барикадите около града.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини