Благоевград вече има звено „Жандармерия“, което ще пази села, погранични райони и ще бори престъпността

Група от 25 жандармеристи с пет високопроходими автомобила се установи за постоянно в Благоевград. Новата група получи задачата да се грижи за обществения ред и за опазването на имуществото на гражданите в областите Благоевград и Кюстендил. Силите са позиционирани в областния център на Пиринско и са подчинени на „Зонално жандармерийско управление”-София.

„Създадохме тази група след обстоен анализ на оперативната обстановка в района. Тук е гранична зона, територията е голяма. Има доста курорти, както и труднодостъпни и отдалечени населени места. Приоритет ще е борбата с битовата престъпност в малките селища. Преди се налагаше да се пътува 200 км повече от София до Петрич, губеха се време и ресурси. Сега в двете области ще има постоянно присъствие на жандармерията и те ще реагират много по-бързо и навреме след като са ситуирани в Благоевград, заяви на церемонията по официалното представяне на новата структура в Благоевград старши комисар Красимир Добрев, директор на дирекция „Жандармерия”.

Той обясни, че подчинените му ще реагират навсякъде, където това се налага и ще са в помощ на местната полиция. Ще се работи активно и с гражданите, и с кметовете на населени места, за да се действа и превантивно срещу нарушителите на реда и закона. Жандармеристите ще са част и от специализирани полицейски операции. Вече една година те работят в района и съвместната им работа с местните дирекции на вътрешните работи в Благоевград и Кюстендил вече са стиковани.

Според обстановката е възможно в бъдеще групата да нарасне до 60 служители, каза още старши комисар Добрев.

Коментари

Задължително поле