Благотворителен спектакъл за статуята на Диана играе театърът в Монтана

С благотворителен спектакъл Драматичният театър „Драгомир Асенов” в Монтана се включва в инициативата за събиране на средства за възстановяване статуята на Диана в областния град. На 18 октомври от 19,00 часа ще бъде представена постановката „Мистерията Дон Жуан“ по пиесата на Анатолий Крим, а средствата от билетите ще постъпят в дарителската сметка за изработката и монтиране на пластиката.

Инициативата за възстановяване на бронзовата статуята на богинята Диана – покровителка на древната Монтана, бе подета от граждани и общински съветници това лято. Скулптурата е създадена през 1973 г. от Димитър Ганчев и бе поставена до някогашния Ловен дом над града. През 90 години на миналия век обаче фигурата на богинята бе открадната. За повторното създаване на металната скулптура по дарителската сметка на общината досега са събрани 17 800 лева, дарени от Ротари клуб – Монтана и от почетните граждани проф. Иван Гаврилов, Иван Иванов и Крум Христов.

Средства за инициативата са предоставили и Димитър Радичков, кметът Златко Живков и поетът Борис Борисов. Статуята на римската богиня трябва да бъде готова за празника на града – Свети Дух, следващата година. Тя ще бъде поставена в центъра на Монтана, а в района ще има видеонаблюдение, каза кметът Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България